Antena Meniu Search
x

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate din Ungaria neagă că ar fi plănuit să detoneze o bombă în România

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Ungaria a respins marţi acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora un lider local al său ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Ungaria a respins marţi acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora un lider local al său ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României

HVIM a răspuns unui comunicat al procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care preciza că autorităţile au reţinut un lider local al Mişcării suspectat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la Târgu Secuiesc, marţi, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.

HVIM, care se descrie drept mişcare "naţionalistă radicală", a afirmat că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă în ultima zi la "hărţuiri derutante şi calomnie din partea serviciilor secrete".

Potrivit Mişcării, comunicatul emis de Serviciul român de informaţii (SRI) este "plin de minciuni", întrucât autorităţile "nu au găsit niciun dispozitiv exploziv care putea fi folosit în modul imaginat de SRI".

În timpul percheziţiilor domiciliare autorităţile nu au găsit altceva decât "steaguri, tricouri, petarde de Revelion, un accesoriu optic pentru Airsoft şi un artificiu pentru tort", a precizat HVIM.

Mişcarea radicală, al cărei nume se referă la numărul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, înainte de Tratatul Trianon, a avertizat că, din cauza "calomniilor absurde", se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

Creştin-democraţii din Ungaria, care fac parte din coaliţia de guvernare, au apreciat că dacă aceste acuzaţii se dovedesc fundamentate, partidul lor va condamna HVIM, deoarece minorităţile etnice maghiare din România au luptat întotdeauna paşnic pentru drepturile lor.

Anchetatorii l-au reţinut pe Beke Istvan Attila marţi, în jurul orei 04.00, pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, cetăţeanul român de etnie maghiară a fost adus la sediul DIICOT central pentru audieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Mişcarea de Tineret 64 de Comitate din Ungaria neagă că ar fi plănuit să detoneze o bombă în România