Modificări majore în noua lege a pensiilor. Scade vârsta de pensionare pentru anumite categorii de salariaţi
O analiză a proiectului Legii pensiilor lansat joi, 9 august, în dezbatere publică de ministerul Muncii scoate la iveală modificări importante faţă de actuala legea a pensiilor.
![Modificări majore în noua lege a pensiilor. Scade vârsta de pensionare pentru anumite categorii de salariaţi Modificări majore în noua lege a pensiilor. Scade vârsta de pensionare pentru anumite categorii de salariaţi](https://img.observatornews.ro/0/2018/8/28/266147/1535446552734a1fd9.webp?w=430&f=2&v=2)
O analiză a proiectului Legii pensiilor lansat joi, 9 august, în dezbatere publică de ministerul Muncii scoate la iveală modificări importante faţă de actuala legea a pensiilor.
Astfel, a fost introdusă o perioadă minimă de cotizaţie, de 15 ani, pentru cei care vor să ia pensie de invaliditate de 15 ani. Asta, după ce în 2012, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională perioada minimă de cotizare această categorie de persoane.
O altă modificare în noua lege a pensiilor îi vizează pe bolnavii de cancer, SIDA sau schizofrenie. Aceştia nu vor mai primi pensie minimă garantată, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Ei vor face obiectul unei noi legi, prin care vor primi o indemnizaţie socială.
În prezent, aceste persoane primesc pensie de invaliditate, indiferent cât au cotizat, conform prevederilor din legea pensiilor aflată încă în vigoare.
- Olguţa Vasilescu: "Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul...
- Liviu Dragnea anunță angajări masive la Casa de Pensii: "Avem nevoie de încă 1.000-1.500 de persoane. Va fi o...
- Legea Pensiilor 2018. Stagiul minim de cotizare a scăzut la 15 ani
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Clovnii și jonglerii se pot pensiona mai devreme
De asemenea, potrivit proiectului Legii pensiilor, clovnii, balerinii, dansatorii, acrobaţii, călăreţii de circ, dresorii de animale salbatice, soliştii vocali de operă, instrumentiştii la instrumente de suflat sau cascadorii se pot pensiona mai devreme.
Astfel, la doi ani lucrați în astfel de condiții grele, se primește o „reducere" de un an. Adică în loc să se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (dacă este bărbat). Dacă este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, în loc de 63.
Pentru trei ani munciți astfel, reducerea este de un an și jumătate. Drept urmate, la 15 ani munciţi se reduc 7 de la vârsta de pensioare.
Priectul noi legi a pensiilor este încă în dezbatere publica şi ar urma să ajungă în Parlament la începutul sesiunii parlamentare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰