Antena Meniu Search
x

Video Muzeu al Amintirilor din Comunism, deschis la Braşov. Vizitatorii pot admira celebrul bibelou cu peşte

Un Muzeu al Amintirilor din Comunism s-a deschis recent la Braşov. Şi promite o incursiune într-o perioadă pe care mulţi vor să o uite, dar care, trebuie să recunoaştem, poate fi interesantă pentru tineri. Mai ales că, majoritatea nici nu pot să-şi imagineze ce înseamnă să cumperi pâine pe cartelă, iar lumina şi căldura să fie doar un vis frumos. Astfel, cei care vor călca pragul muzeului pot vedea obiecte din acele vremuri şi o abordare interactivă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 11.04.2022, 18:11

Vezi și

Televizoare alb negru, aparate de radio, telefoane cu disc, ceasuri de masă, jucării, mileuri şi celebrul bibelou cu peşte. Sunt doar câteva dintre exponatele Muzeului Amintirilor din Comunism.

Două braşovence au iniţiat acest proiect care a luat viaţă din fonduri europene. Alina Beteringhe este una dintre ele. Visul ei a fost să aducă istoria în prezent atât pentru cei mai nostalgici dintre noi, dar mai ales pentru generaţiile care nu au trăit acele vremuri.

Alina Beteringhe, iniţiator proiect: "Sunt parteneră împreună cu o prietenă de-a mea. Împreună ne-am gândit să construim un muzeu după ce o grămadă de turişti, mai ales străini, cu care amândouă am lucrat. Au început să ne întrebe tot mai mult despre comunism, despre viaţa cotidiană, despre obiceiuri, despre cum trăia efectiv lumea. (…) Am pus ideile împreună şi am decis să deschidem acest muzeu aici în Braşov."

Ideea celor două braşovence a prins contur într-un an şi jumătate, timp în care s-au adunat sute de exponate.

Pianul. Pianul m-a impresionat şi chitara.”

Obiectele au fost donate de oameni simpli care au dorit să arate tinerilor din ziua de astăzi un alt mod de viaţă. Şi, adevărul este că, odată trecut pragul muzeului, vizitatorul pare că face o călătorie în timp.

Cât costă biletele la muzeu

Toate obiectele din muzeu au o poveste, însă acesta are o poveste cu totul şi cu totul aparte. Vorbim despre un submersibil construit timp de doi ani în sufrageria unui profesor din Braşov. Are o elice, un ax central, pedale. A fost construt pentru două persoane care ar fi trebuit să părăsească România către Ungaria în adâncurile râului Mureş.

Sunt foarte melancolică. Îmi place foarte mult să-mi aduc aminte de copilărie. Şi când am intrat aici mi-am regăsit copilăria.”

O carte, un almanah şi hiar mi-au dat lacrimile.”

Pentru că l-am avut şi eu când eram mică.”

Muzeul Amintirilor din Comunism este unul interactiv. Vizitatorii sunt încurajați să atingă obiectele şi să interacționeze cu ele. Accesul în muzeu costă 35 de lei pentru adulți și 15 lei, pentru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Muzeu al Amintirilor din Comunism, deschis la Braşov. Vizitatorii pot admira celebrul bibelou cu peşte