Antena Meniu Search
x

O fostă profesoară din Gorj a creat acasă un tărâm de poveste din lucrurile primite de la bunici

O fostă profesoară din Gorj a creat acasă un tărâm de poveste. A strâns toate obiectele vechi pe care i le-au dăruit bunicii şi le-a expus într-un muzeu deschis acum chiar în curtea unde a copilărit.

de Redactia Observator

la 17.10.2020, 13:40

Vezi și
  • Fostă profesoară de desen, Ana are planuri mari.
  • Îşi doreşte cu ardoare să ducă mai departe tradiţiile moştenite din străbuni.

Război de ţesut, pat cu saltea de paie, lăzi de zestre ori costume populare, toate îi transpun pe vizitatori în epoca de odinioară. Colecţia este întregită de mii de figurine pe care le-a modelat din lut, inspirate tot din viaţa satului.

Fiecare obiect primit de la bunici este păstrat cu sfinţenie de doamna Ana. Pe toate le-a expus acum într-un muzeu pe care l-a ridicat singură chiar în curtea unde a copilărit, la câţiva kilometri de Târgu Jiu. Cele două cămăruţe ale muzeului au devenit rapid aproape neîncăpătoare. Şi fiecare obiect are o poveste aparte.

Fostă profesoară de desen, Ana are planuri mari. Îşi doreşte cu ardoare să ducă mai departe tradiţiile moştenite din străbuni şi meşteşugurile populare.

Ana Lupu, proprietarul muzeului: Fără rădăcini, nu putem să trăim. Fără să ne cunoaştem izvorul de unde am pornit, modul de viaţă al înaintaşilor noştri, nu suntem bine definiţi. Mi-aş dori să fie un punct unde să organizăm evenimente pentru copii şi pentru tineri, de tip şezători, hora satului

În urmă cu câţiva ani, doamna Ana şi-a regăsit încă o pasiune: olăritul.

Mii de figurine tronează acum pe rafturi. Rafturile cu ţărani, cum îi place ei să-i numească. Tot din pământ, a modelat şi busturile marilor personalităţi din cartea de istorie.

Pandemia a împiedicat-o până acum să organizeze în curtea casei şezători ori ateliere de modelat lutul, unde să le insufle şi copiilor pasiunea ei pentru tradiţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » O fostă profesoară din Gorj a creat acasă un tărâm de poveste din lucrurile primite de la bunici