O fostă profesoară din Gorj a creat acasă un tărâm de poveste din lucrurile primite de la bunici

De Redactia Observator.
Publicat: 17.10.2020, 08:21.
Actualizat: 17.10.2020, 13:40

O fostă profesoară din Gorj a creat acasă un tărâm de poveste. A strâns toate obiectele vechi pe care i le-au dăruit bunicii şi le-a expus într-un muzeu deschis acum chiar în curtea unde a copilărit.

Război de ţesut, pat cu saltea de paie, lăzi de zestre ori costume populare, toate îi transpun pe vizitatori în epoca de odinioară. Colecţia este întregită de mii de figurine pe care le-a modelat din lut, inspirate tot din viaţa satului.

Fiecare obiect primit de la bunici este păstrat cu sfinţenie de doamna Ana. Pe toate le-a expus acum într-un muzeu pe care l-a ridicat singură chiar în curtea unde a copilărit, la câţiva kilometri de Târgu Jiu. Cele două cămăruţe ale muzeului au devenit rapid aproape neîncăpătoare. Şi fiecare obiect are o poveste aparte.

Fostă profesoară de desen, Ana are planuri mari. Îşi doreşte cu ardoare să ducă mai departe tradiţiile moştenite din străbuni şi meşteşugurile populare.

Ana Lupu, proprietarul muzeului: Fără rădăcini, nu putem să trăim. Fără să ne cunoaştem izvorul de unde am pornit, modul de viaţă al înaintaşilor noştri, nu suntem bine definiţi. Mi-aş dori să fie un punct unde să organizăm evenimente pentru copii şi pentru tineri, de tip şezători, hora satului

În urmă cu câţiva ani, doamna Ana şi-a regăsit încă o pasiune: olăritul.

Mii de figurine tronează acum pe rafturi. Rafturile cu ţărani, cum îi place ei să-i numească. Tot din pământ, a modelat şi busturile marilor personalităţi din cartea de istorie.

Pandemia a împiedicat-o până acum să organizeze în curtea casei şezători ori ateliere de modelat lutul, unde să le insufle şi copiilor pasiunea ei pentru tradiţie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...