Antena Meniu Search
x

Video Muzeul sării din Ocna Mureș, un proiect unic în România

La Ocna Mureş se bun bazele unui proiect unic în Europa. Câmpul de sonde, rămas în paragină de ani de zile, ar putea deveni un muzeu al sării în aer liber. Investiţia ar urma să fie realizată din fonduri europene, iar autorităţile îşi propun să transforme zona într-o adevărată atracţie turistică.

de Redactia Observator

la 26.02.2021, 17:29

Vezi și
  • Proiectul are o valoare estimată de peste cinci milioane de euro şi ar urma să fie un obiectiv turistic şi cultural unic în Europa

Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș: Aici vrem să facem muzeul în aer liber. Acest muzeu în aer liber va fi unicat în România și poate chiar în Europa, va fi o investiție complementară băilor sărate, adică dacă turiștii vin la tratament acolo să aibă după masă ce vizită.

Câmpul de sonde pentru exploatarea sării din centrul oraşului Ocna Mureş nu mai este folosit de mulţi ani. Deşi dezafectate, utilajele au rămas aproape intacte, aşa că istoria se poate transforma într-o oportunitate turistică.

Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș: ​Ideea e de a amenaja toate aceste lacuri, acum arată destul de rău, dar vrem să punem în valoare resursă minerală de aici.

O istorie de două veacuri

Exploatarea de sare din Ocna Mureş are o istorie de peste 200 de ani, astfel că prin amenajarea unui muzeu în aer liber va fi creat un obiectiv cultural. Sondele au o înălţime de 60 de metri şi unele ar putea fi accesibie turiştilor pentru a admira priveliştea de la înălţime.

Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș: Fiecare sondă va avea povestea ei de când a fost construită, cum s-a construit, cât a fost exploatată, cum se exploata sarea în trecut.

Muzeul în aer liber va avea parte zone de relaxare, dar şi de un debarcader cu ambarcaţiuni pentru turişti. Cei mai încântaţi de proiect sunt locuitorii oraşului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Muzeul sării din Ocna Mureș, un proiect unic în România