Antena Meniu Search
x

Nu avem manuale şi nici nu vom mai avea! Ministrul Educaţiei vrea digitalizarea procesului de învăţământ

Manualele tipărite ar putea deveni istorie. Ministerul Educaţiei vrea digitalizarea cât mai rapidă a şcolilor din România.

Vezi și

Manualele tipărite ar putea deveni istorie. Ministerul Educaţiei vrea digitalizarea cât mai rapidă a şcolilor din România şi anunţă că, de la anul, elevii şi profesorii pot alege, dacă vor lucra pe cărţi tipărite sau pe cele virtuale. Ministrul pregăteşte şi bugetul. 200 de milioane de euro, deocamdată, pentru transformarea a O MIE de licee. 

O bibliotecă virtuală şi manual pe tabletă. Pentru şcoala românească pare din viitorul foarte îndepărtat. Avem însă un plan pe hârtie. Noua lege a manualului. Proiectul are doar trei pagini, iar la articolul şapte, cartea tradiţională devine... o excepţie. Părinţii, elevii sau profesorii trebuie să anunţe cu minimum 6 luni înainte că nu se despart de manualul tipărit. Altfel, va veni în format electronic sau în varianta interactivă. 

Liviu Pop, ministrul Educaţiei: "Prin Biblioteca Şcolară Virtuală, platforma pe care Ministerul Educaţiei Naţionale o are în grafic pentru a fi implementată, să creăm acel centru de resurse educaţionale deschise în aşa fel încât, pe această platformă, să existe toate lecţiile, iar acolo unde avem internet în toate şcolile, în următorii trei ani va fi în toate şcolile, să se poată utiliza această platforma la clasă. În aşa fel încât să diminuam încet, încet tipărirea manualului şcolar." 

Internetul nu a ajuns încă în peste 33% din clădirile în care se fac cursuri. Deşi, bani am avut pentru a moderniza, în special, şcolile din meniul rural. În 2013, se încheia programul "Internet în Şcoala ta". O minune, cum spunea premierul de la acea vreme. 

Pe acelaşi subiect

Proiectul cu fonduri europene, în valoare de peste 33 de milioane de euro, a fost zguduit de o anchetă DNA. Însă, oficialii implicaţi în derularea proiectul spun că au putut aduce internetul în peste o mie de şcoli. Va fi nevoie însă şi de calculatoare. Acolo unde nu există, elevii ar putea veni, chiar de la anul, cu tableta, în loc de manual. 

Noua lege ar trebui să rezolve şi problema lictaţiilor, pentru ca manualele să nu mai întârzie în fiecare an. 

Elevii de clasa a cincea nu au primit manualele la timp de când au intrat la şcoală, iar licitaţiile pentru clasa a şasea nu au fost demarate nici până acum.

Reprezentanţii Ministerului Educatiei spun că nu au cum să dea drumul la lictaţii până când nu se va lua o decizie concretă în legătură cu Editura Diodactică şi Pedagogică. Dacă sistemul unic va fi implementat, atunci nicio licitaţie nu va mai fi necesară. 

Pentru că atunci editura statului s-ar ocupa de toate cărţile şcolare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri sociale » Nu avem manuale şi nici nu vom mai avea! Ministrul Educaţiei vrea digitalizarea procesului de învăţământ