Antena Meniu Search
x

Video Noile buletine cu CIP care au început să fie emise la Cluj împart oamenii în două tabere: ''Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva''

De astăzi, avem şi cărţi de identitate electronice. Cu CIP pe care sunt stocate toate datele personale, dar şi imaginea biometrică si amprentele. Micul buletin emis deocamdată doar la Cluj-Napoca va fi putea fi eliberat şi pentru copii, încă de la naştere.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.08.2021, 20:42

Vezi și

E suficient să apropii noul buletin electronic de identitate de telefonul mobil şi toate datele stocate pe CIP sunt afişate. E program pilot deocamdată, pentru 5000 de clujeni, pentru suma de 14 euro. Restul ţării, peste un an şi jumătate. Noul buletin va ţine loc şi de card de sănătate, şi de paşaport.

Pe noua carte de identitate care nu este mai mare decat un card bancar vor fi stocate doua amprente digitale, una facială, dar şi alte informaţii persoanale de identificare. Toate vor fi însă securizate de un cod PIN pe care doar posesorul îl va cunoaşte. Cu ajutorul cardului va putea fi obţinut cazierul judiciar, dar şi adeverinţe de la Direcția Regim permise de conducere. Plus diferite acte emise de primărie. Iar dacă unii sunt încântaţi.

Oamenii s-au împărţit deja în două tabere

''Cred că e o idee bună.''

Pe acelaşi subiect

''E mult mai mic, asemănator cu un carnet de conducere.''

Alţii sunt cel puţin reticenţi.

''Personalele nu se dau. Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva. Noi suntem ortodocşi, ne iubim ţara şi patria.''

Dar unde-i lege nu-i tocmeală. România a fost obligată să îşi alinieze cărţile de identitate la formatul celor europene.

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: Această carte de de identitate conține elemente suplimentare de siguranță și se datorează noilor tehnologii, ce ce îi conferă proprietarului o protecție suplimentară cu privire la identitatea proprie și previne într-o mai mare măsură situațiile de furt de identitate.

Va exista posibilitatea de a alege între o carte de identitate electronică şi una simplă, fără CIP. Cea din urmă nu va putea fi însă folosită şi pe post de paşaport şi nici pentru a scăpa de cozile de la ghişee.

Emil Boc: Și după 2031 se poate opta pentru o carte de identitate în acest format, dar fără CIP-ul ăla.

Lucian Bode: Nu-i mai ziceţi cip, e suport.

Digitalizarea serviciilor din administraţia publică a fost principalul motiv pentru care în acest moment, noile buletine vor fi eliberate doar în Cluj-Napoca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Noile buletine cu CIP care au început să fie emise la Cluj împart oamenii în două tabere: ''Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva''