Antena Meniu Search
x

Noua aeronava SMURD, o adevarata unitate de terapie intensiva aeriana

Isi risca viata aproape in fiecare zi ca altii sa traiasca, iar romanii au inteles asta si i-au ajutat pe salvatorii SMURD. Au oferit fundatiei o parte din impozitele pe care le dau la stat

Vezi și

Aeronava Piper Cheyenne este o adevarata unitate de terapie intensiva aeriana. Practic, e o ambulanta in zbor. Poate transporta cu usurinta un pacient in stare grava insotit de trei cadre medicale specializate sau doi pacienti, impreuna cu doi specialisti in medicina de urgenta. Pentru transporturile facute cu avionul, sase piloti si tehnicieni au primit training intensiv in Germania. Procedurile de achizitionare au inceput in toamna anului trecut. "Multumesc tuturor celor care s-au implicat, sper sa n-avem nevoie de el, dar cand avem nevoie de el sper sa fie prezent, si serviciul, la inaltime", a spus Raed Arafat.

Aeronava poarta numele medicului Monica Cardos. Acum 10 ani, doctorul a murit in misiune. Elicopterul cu care dusese la Budapesta un nou-nascut pentru o interventie chirurgicala urgenta s-a prabusit. Doctorul, asistentul medical, pilotul si copilotul au murit pe loc.

Aeronava SMURD 1121 va fi folosita de pe 15 iulie. Are autonomie de zbor 3.000 de kilometri sau aproximativ cinci ore si poate atinge viteza maxima de 560 kilometri pe ora. A costat putin peste un milion de euro. Banii s-au strans din donatiile de 2 % ale romanilor care au inteles cat de importanta e fiecare viata. Costurile au acoperit dotarea aeronavei, pregatirea personalului si asigurarile.

Guvernul a contribuit si el cu transferul pilotilor de la Aparare la Interne si cu acoperirea costurilor de operare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Noua aeronava SMURD, o adevarata unitate de terapie intensiva aeriana