Antena Meniu Search
x

Video Numărul alergiilor în creștere. Legea care ar trebui să îi ajute pe bolnavi, blocată

Cel puţin un sfert dintre români suferă de o forma de alergie, fie ca vorbim de alergiile alimentare sau de cele de sezon. Chiar şi aşa, statul român nu asigură decontarea celor mai multe dintre analizele care sunt necesare pentru a depista tipurile de alergii de care suferim.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 27.05.2022, 20:57

Vezi și

Avem chiar şi o lege a alergiilor, care însă nu este deocamdată respectată. Andrei a descoperit că unul dintre copiii săi că are alergie la anumite tipuri de alimente, imediat după ce a început diversificarea.    

Andrei Gurău, tatăl unui copil cu alergii: "A doua zi dimineaţă era roşu pe jumătate din corp şi ne-am alarmat".

Ştiind că nu sunt toate decontate de stat, a apelat la asigurarea privată pentru investigaţii şi tratament. "Ne-au ajutat cu un set complet de analize cu toleraţie, intoleraţie la toate alimentele şi atunci am descoperit ceea ce trebuie să-i dăm şi ce nu trebuie să-i dăm", a explicat Andrei Gurău. "Acum a scăpat în proporție de 90 la sută", mai adaugă acesta.

Alergiile la polen sau la ambrozie, sunt cele mai întâlnite în această perioadă a anului. Marius resimte din plin sezonul ambroziei. "Ocazional şi de multe ori nejustificat ai tot felul de stări de nelinişte, mâncărimi la nivelul ochilor, nasului şi alte situaţii specifice acestei boli".

Pe acelaşi subiect

Ultimul set de investigaţii şi tratament au costat foarte mult şi trebuie repetate cel puţin de două ori pe an.

"Pentu mine personal a reprezentat un set complet de analize, un consult la un medic alergolog. Cât au costat? Undeva la 5.000 de lei...Prin Casa de Asigurări poţi deconta consultaţia la medicul alergolog şi o listă predefinită de analize, nu tot ce îţi prescrie medicul alergolog", explică Marius.

Cum văd medicii situația celor cu alergii?

Medicii alergologi spun că mai ales în această perioadă a crescut foarte mult numărul de alergii respiratorii, rinită alergică, conjunctivită alergică şi astm. În afară de teste cutanate şi tratamentul simptomelor, statul nu decontează altceva.

Brânduşa Petruţescu, medic primar alergolog: "Tratamentul care se adresează cauzei, desensibilizarea, imunoterapia alergenică nu este decontată şi mulţi pacienţi ar avea nevoie...Se chinuie cu tratamente simptomatice, ajung să-şi pună filtre de polen la geam, stau închişi în casă, nu mai pot ieşi din casă...Fiecare se descurcă cum poate, bieţii părinţi fac împrumuturi la bancă ca să le cumpere alimente speciale...Sunt situaţii de viaţă şi de moarte, din păcate alergiile pot să ucidă, nu sunt nişte mofturi".

Doar 259 de medici alergologi sunt în acest moment în toată ţara. Sunt judeţe precum Bistriţa Năsăud, Caraş Severin, Ialomiţa sau Vaslui în care nu există nici măcar un singur astfel de specialist. România are o lege a alergiilor, promulgată de preşedinte încă de la începutul anului 2021. Legea este rămasă în aer pentru că nu are însă norme de aplicare dar, s-a cerut şi modificarea anumitor articole.

Ani Creţu, iniţiatoarea legii:"S-a cerut modificarea unui cuvânt, adică din alergolog în medic specialist".

Uniunea Europeană avertizează că în următorii 10 ani jumătate din populaţie va suferi de o formă de alergie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Numărul alergiilor în creștere. Legea care ar trebui să îi ajute pe bolnavi, blocată