Antena Meniu Search
x
LIVE

Video O nouă plajă apare în România, după lucrările de la malul Mării Negre. Mii de tone de nisip, aduse până vara viitoare

Turiştii care vor ajunge anul viitor la Eforie vor găsi aproape 6 kilometri de plaje noi. În curând vor începe lucrările de amenajare. Ca şi în Constanţa şi Mamaia, mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre. 

De Andreea Filip la 08.04.2022, 19:30
Vezi și

Conducta cu ajutorul căreia se realizează înnisiparea a ajuns în Eforie, unde plajele sunt printre cele mai înguste de pe întreg litoralul românesc. An după an, au fost afectate dramatic de eroziune, iar pe alocuri, porţiuni întregi au dispărut în mare.

"Aici nu exista drum, nu exista absolut nimic. Protecţia de piatră era dusă până în faleză. Aici se va face înnisipare, creându-se o zonă de plajă care nu a existat niciodată", explică Marius Stamate, reprezentant firmă lucrări. 

Când va fi gata plaja de la Eforie

Conducta, lungă de 1,2 kilometri, a fost sudată pe uscat şi lăsată în mare. O dragă auto-refulantă va merge în larg, la aproximativ 12 kilometri de ţărm de unde va extrage nisip. Ulterior, se va conecta la capătul din larg al conductei şi va împinge nisipul spre uscat. Dar până se vor bucura de noile plaje, turiştii mai au de aşteptat. Înnisiparea propriu zisă va începe abia la finalul sezonului estival, când vremea va permite. Astfel, turiştii nu vor fi deranjaţi de lucrări, iar aproape un an scoicile aduse la ţărm se vor fărâmiţa. 

Pe acelaşi subiect

"Natura, prin furtunile din iarnă şi primăvară, va aranja în forma finală profilele de plajă şi va ajuta la îmbunătăţirea modului în care se simte nisipul când calci pe el", spune Marius Stamate.

Turiştii care vor veni anul acesta pe plaja de la Eforie vor găsi zona aşa cum au lăsat-o anul trecut. Schimbările majore vor fi de anul viitor atunci când sectorul va fi lărgit cu 150 de metri.

"În câţiva ani rămâneam fără plajă"

La fel ca la Mamaia, în urma lucrărilor de înnisipare, marea se va îndepărta mult de prima linie de şezlonguri. Proprietarii restaurantelor şi teraselor de la malul mării speră că asta nu-i va speria pe turişti. "Sperăm să le placă, să fie mulţumiţi de lucrările care s-au făcut, că oricumm cu timpul, marea îşi va mânca plaja. În câţiva ani rămâneam fără plajă, ajungea chiar până-n terasă", este de părere Cristina Dan, manager terasă. 

Proiectul de înnisipare de la Eforie face parte din programul de lărgire a plajelor de pe întreg litoralul romanesc. Acest sector este de aproape 6 kilometri, de la intrarea in Eforie și până la limita teritorială cu Tuzla. Valoarea totală a lucrărilor de aici este de aproape 400 de milioane de lei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » O nouă plajă apare în România, după lucrările de la malul Mării Negre. Mii de tone de nisip, aduse până vara viitoare