Antena Meniu Search
x

Video Obiceiuri de Crăciun, în România. Bătaia cu furci din faţa bisericii, tradiţie veche de un secol, păstrată cu sfinţenie de localnicii din Satu Mare

Bătaie cu furci în cartierul Sătmărel, din Satu Mare. Nu vă gândiţi la violenţă! Este doar o tradiţie veche de aproape un secol, păstrată cu sfinţenie de localnici. Tradiţionala bătaie cu furci a avut loc în faţa bisericii, iar combatanţii au plecat împreună la colindat, după încheierea luptei. 

de Redactia Observator

la 26.12.2022, 08:08

Vezi și

Înarmați cu furci, îmbrăcaţi cu veste cu clopoței şi cu feţele vopsite în roşu şi negru, "dracii" au început lupta cu furcile într-un ţarc special amenajat, înainte de a pleca la colindat.

Nicolae Ciută, localnic: Echipele sunt împărțite în două. Jumătate de sat în partea stângă, jumătate de sat în partea dreaptă. Prima dată se bat dracii de la Viflaim, aceia mai mici.

Nelu Surducan, localnic: Ei au nişte furci în care se pune câte un colac în furcă. Practic acesta este succesul, să îi iei colacul de la dracul celălalt. Iar care ia colacul acela este câştigătorul.

Tradiţia datează de zeci de ani, iar "dracii" sunt împărţiţi în două echipe: Texas şi Dallas. Dacă niciuna dintre echipe nu reuşeşte să doboare colacul aflat în coada furcii, urmează o nouă rundă, cu reguli noi.

Florin Ardelean, preot Parohia Sătmărel: Am venit într-o localitate unde s-au conservat chiar bine aceste tradiţii strămoşeşti. Sunt recompensaţi prin faptul că se bucură de toate laudele celorlalți. 

Ambele echipe s-au distrat pe cinste pe timpul luptei, iar câștigătoare, de această dată, a fost echipa Texas.

Dracul învingător: Ne alegem înainte cu o lună înainte de data de 15 decembrie şi ne facem hainele.

Reporter: Cum este lupta?

Dracul învingător: Grea, dar scurtă. 

Dracul învins: A fost intensă.

Reporter: Antrenamente aţi făcut înainte

Dracul învins: Am făcut în fiecare seară. 

La finalul bătăliei cu furci, combatanţii pleacă la colindat împreună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Obiceiuri de Crăciun, în România. Bătaia cu furci din faţa bisericii, tradiţie veche de un secol, păstrată cu sfinţenie de localnicii din Satu Mare