Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Ocna Mures, orasul care se scufunda

Un oras care se scufunda! La propriu si la figurat. Cu tot cu oamenii care au refuzat sa abandoneze vasul care are si mai multe gauri. Ocna Mures. Pe vremuri, turistii se bateau pe un loc la baile de aici.

Vezi și

Ultimul stinge lumina. Desi nu ar trebuie. Ultimul ar trebui sa fie cel care o aprinde pentru toata lumea. Dar ultimul ramas priveste neputincios la slujba de ingropaciune a orasului. Oamenii de aici sunt convinsi ca pana acolo nu mai e mult. Ocna Mures e pe ultimul drum. Pot doar ca la priveghi sa depene amintiri. “Era un oras frumos, cu oameni harnici, cu industrie dezvoltata. Incepand de la combinat, salina, fabrica de tutun. Parca le-a inghitit pamantul pe toate. Acum este un oras pustiu. Un oras de pensionari. Un oras fara viitor”, spun oamenii.

S-au dus pe rand, fabricile, uzinele, salina, hatelurile, statiunile. Totul a culminat cu un crater, care domina si acum jumatate din peisajul orasului. Pamantul s-a cascat si a inghitit un supermarket intreg. Saracia i-a impins pe oameni sa pescuiasca, la propriu, mancarea din apa rece ca gheata. Era decembrie. De atunci zona este imprejmuita. Inchisa. Blocata.

Oamenii sunt singurii care nu s-au dus. Nu mai au cum. Casele lor, construite in orasul industrial nu mai fac doua parale gaurite. Cine s-ar muta intr-un oras muribund? Dar, pentru ei, oamenii care nu au abandonat nava, ce se poate face? “Se reface zona, o parte din drum este refacut in totalitate. Urmeaza ca dupa sase luni de monitorizare, daca nu mai sunt deplasari semnificative, sa tragem si covor de asfalt”, a declarat Silviu Vinteler, primarul orasului Ocna Mures

Nu e mult, dar e un inceput. O prima caramida pusa la reconstructia Ocnei Mures. Studiile au aratat ca zona este sigura. Se poate reconstrui. Dar de unde bani? “Au fost doua propuneri pentru aceasta zona”, a mai spus Vinteler.

Mai putin intr-un buget si asa saracit, nu face lumina in marea de bezna din oras. Dar e un pas. Pana sa-l faca, orasul are alta lupta de dus. Cea cu reprezentantii supermaketului, care au dat in judecata urbea si firma care se ocupa de salina. “Din analiza dosarului eu spun ca avem probe cu care sa sustinem acest dosar. Mai ales ca ei erau in cunostiinta de cauza, a pericolului zonei respective, in momentul in care au construit acest magazin”, a mai explicat edilul.

Presiunea zilei de maine este mai mare decat viitoarele lupte. 12.000 de oameni se gandesc cu disperare daca vor avea ce pune pe masa. Daca vor mai avea masa. Sau casa. Sau oras.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Ocna Mures, orasul care se scufunda