Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Olguța Vasilescu, ANUNŢ IMPORTANT pentru români! De când intră în vigoare LEGEA SALARIZĂRII şi care sunt ULTIMELE MODIFICĂRI

Ieri, ministrul Muncii a mers la Parlament, pentru a depune în Senat proiectul Legii salarizării, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE.

de Redactia Observator

la 25.04.2017 , 07:33

Ieri, ministrul Muncii a mers la Parlament, pentru a depune în Senat proiectul Legii salarizării, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE.

Potrivit Liei Olguţa Vasilescu, proiectul a suferit modificări minore, solicitate de aleşi, dar care nu afectează prevederile importante.

"Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare. Eu cred că atât cât a mai rămas din luna aceasta şi luna viitoare urmează să dezbatem legea. Mai rămâne luna iunie, în care ne luăm marja că poate fi atacată la CCR sau poate fi retrimisă la Parlament de preşedintele Iohannis, pentru că vrem să o aplicăm de la 1 iulie", a spus ministrul.

Articolul continuă după reclamă

Vasilescu a precizat că proiectul a suferit modificări "nesemnificative", fiind "mici corecţii" solicitate de parlamentari, precum "ajustări" în cazul salariilor din educaţie.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Muncii a spus că, indiferent dacă e contestată sau nu la Curtea Costituțională sau întoarsă de Președinte în Legislativ, Parlamentul o va aproba legea până la 1 iunie și că o lună mai târziu va intra în vigoare.

„Dacă Parlamentul o dezbate şi o votează înseamnă că şi-o asumă (legea salarizării unitare n.r.) şi atunci, dacă preşedintele o trimite înapoi, nu poate să o trimită decât punctual pe anumite articole. Articolele respective, cât să se dezbată? Nu poţi să dezbaţi un articol sau două în termen de o lună de zile. Ne-am făcut calculul necesar de aşa manieră ca să o aplicăm de la 1 iulie. Este vital pentru foarte multe categorii sociale să se aplice cât mai repede ca să terminăm odată cu sarabanda aceasta a deciziilor Curţii Constituţionale care au ridicat probleme foarte mari în sistemul de salarizare”, a spus Lia Olguța Vailescu aseară, la o emisiune TV.

Ministrul spune că odată intrată în vigoare, legea va potoli avalanșa de procese din sistemul bugetar care a păgubit déjà statul cu o sumă uriașă, ba chiar a dat și un exemplu.

„Dintr-o primărie au fost 70 de angajaţi care au dat primăria în judecată pentru nivelul de salarizate, 69 au pierdut şi unul a câştigat. Decizia magistraților de la Curții te obligă să aduci nivelul de salarizare la nivelul celui care a câştigat în instanţă, ceea ce nu este corect. Cert este ca pe legislaţia actuală este vorba de o sumă de două miliarde de euro, bani pe care trebuie să îi avem în plus pentru aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Cele 32 de miliarde de lei reprezintă oricum mult mai puţin decât ne-ar costa să lăsăm acest sistem haotic să perpetueze”, a detaliat ministrul Olguța Vasilescu.

„De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creşte cu 25%, după care, ce este în plată în acel an şi ce au în Legea salarizării în căsuţă, pentru că pe fiecare ocupaţie este o căsuţă cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 şi 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an (...) Noi ne-am făcut foarte bine nişte calcule şi iată că prognozele pe care la avem după primele trei luni de guvernare sunt chiar mai optimiste decât noi am considerat că se va întâmpla. De altfel, efectul pervers al creşterii salariilor este tocmai faptul că se vor colecta mai mulţi bani la bugetul de stat şi pot să vă spun că pentru anul 2018 toate creşterile de pensii şi de salarii, inclusiv cele adoptate până în prezent, vor totaliza un efort bugetar de 16 miliarde de lei, 10 sunt pe salarii plus 6 pentru pensii, iar banii vor veni din următoarele surse: 3,5 miliarde contribuţiile aferente creşterii salariilor cu 10 miliarde de lei. De unde aceşti bani? Pentru că aveţi 35% din 2018 partea de contribuţii. Deci din 10 miliarde pe care îi plăteşte statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat””, a dat asigurări ministrul.

Ministrul a mai spus că la acestea se adaugă alte 2,7 miliarde de lei, un soi de „efect de runda a doua” a banilor intraţi în economie, din salarii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Ştiri sociale » Olguța Vasilescu, ANUNŢ IMPORTANT pentru români! De când intră în vigoare LEGEA SALARIZĂRII şi care sunt ULTIMELE MODIFICĂRI