Antena Meniu Search
x

Orașele viitorului, păzite cu inteligență artificială

Romania a stralucit mereu prin mintile sale. Mai slab stam la implementare si aplicabilitate. E si povestea unor tineri care au pornit o companie de inteligenta articiala care ne-ar putea face viata mai sigura. Au inceput cu un proiect pilot intr-un oras mic din Romania, in timp ce tarile cu la fel de multi IT-sti pe metru patrat ca la noi sunt la ani lumina distanta.

de Redactia Observator

la 18.10.2020, 23:46

Vezi și

Par amenințătoare vremurile în care sistemele şi calculatoarele iau locul oamenilor. Însă ce nu vedem e că în spatele acestora sunt tot niște minți umane strălucite. În cele mai multe cazuri, româneşti. Ei sunt SecurifAI. Tinerii care folosesc inteligenţa artificială pentru a construi o lume mult mai sigură. Prin camere de supraveghere antrenate să ne apere şi să alerteze autorităţile.

Radu Ionescu, co-fondator Securifai: "În 2015 am pornit de la niste atacuri (maratonul din Boston, atacuri cu bomba în Paris si m-am gandit ca sistemele sau cunostintele pe care le avem de inteligenta ariticiala puteau fi folosite ca sa dezvoltam niste sisteme automate de analiza"

Practic, orice ne-ar pune viaţa în pericol într-un spaţiu public e detectat pe loc de camerele de supraveghere inteligente create de ei. De la bagaje abandonate ori leşinuri, până la jafuri armate şi atacuri teroriste.

Aşa ne-am putea imagina oraşul viitorului - şi poate pare incredibil, dar el deja există în România.

Alex Prunean, reporter Observator: "Sunt în Câmpia Turzii pe o stradă care pare una normala. Ce e însă special aici? chiar în acest moment, o cameră inteligentă de supraveghere îmi monitorizează fiecare mişcare. Iar dacă aş trece strada pe roşu, de exemplu, ar alerta pe loc poliţia. La fel şi dacă cineva m-ar ataca"

Sunt peste 130 de camere în oraş, iar câteva zeci dintre ele au instalat un astfel de sistem de supraveghere.

Adrian Șandru: "inteligența artificiala poate determina ca raufacatorii sau anumite persoane cu intentii rele sa aiba o oarecare teama de a indeplini astfel de acte din cazua faptului ca stiu ca un sistem exista pe aceste camere care urmareste non stop si care poate identifica imediat un anumit eveniment"

Valeriu Filip, co-fondator: "A dispărut un copil într-un spaţiu public, mall, parc. Introducând o faţă a copilului sau câteva feţe, dupa aceea poţi să vezi pe unde s-a plimbat acel copil sau acea persoană şi poţi să-i reconstruieşti traseul, ca să ştii în ce direcţie să-l cauţi.

E doar un prim pas spre a avea orașe inteligente. De ce ne-am dori asta? Se vede de ce acolo unde se folosesc demult noile tehnologii şi unde calitatea vieţii a crescut. De la camere de supraveghere care controlează semafoarele în funcție de aglomerație ori senzori în asfalt care te anunță unde poți parca, fără să mai consumi timp și combustibil… Până la aplicații prin care poți comunica direct cu statul, transport public automatizat și iluminat ecologic. Folosită inteligent, tehnologia schimbă comunitățile. Iar ce fac ei e o piesă din acest puzzle tehnologic uriaș.

Radu Ionescu, co-fondator Securifai: "Scopul fiind acela de a asigura siguranta cetatenilor adica de a crea o lume mai sigura"

Cu acest scop au pornit la drum Radu Ionescu , Adrian ŞANDRU si Valeriu Filip. În 2016, au pus bazele unui start-up, cu 200 de mii de euro, bani europeni. Astăzi, ideile lor valorează peste două milioane și jumătate de euro și sunt cerute și de americani, care vor să monitorizeze siguranţa angajaţilor pe şantiere. Într-o lume a vitezei, România e abia la început.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Orașele viitorului, păzite cu inteligență artificială