Antena Meniu Search
x

Orga Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş intră în reparații, după 100 de ani

După 100 de ani de funcţionare neîntreruptă, orga Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, un fel de Stradivarius al instrumentelor cu clape, a luat o pauză binemeritată! Timp de aproape 2 ani, orga va fi recondiţionată şi digitalizată. Partea tehnică a restaurării se va finaliza în luna septembrie.

de Redactia Observator

la 10.07.2019, 18:50

Vezi și

După 100 de ani de funcţionare neîntreruptă, orga Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, un fel de Stradivarius al instrumentelor cu clape, a luat o pauză binemeritată! Timp de aproape 2 ani, orga va fi recondiţionată şi digitalizată. Deşi partea tehnică a restaurării se va finaliza în luna septembrie, cea mai complexă şi dificilă parte va fi acordajul care va dura luni în şir.

Orga de la Târgu Mureş este a treia ca dimensiuni din ţară şi a fost contruită de fraţii Rieger, celebri pentru instrumentele lor muzicale. Deşi a împlinit deja venerabila vârstă de 100 de ani, nu a avut niciodată parte de o reparaţie de asemenea anvergură.  

Aşa că specialiştii au trecut la demontat. Muncă extrem de migăloasă dacă ţinem cont că vorbim despre un instrument gigant care are nu mai puţin de 4488 de tuburi. 

La viitor se gândesc şi turiştii care acum nu se pot bucura de sunetul orgii, dar îşi imaginează concertele pe care le vor putea auzi dacă vor reveni în aproximativ doi ani. 

În cazul orgii de la Târgu Mureş, după recondiţionare, sunetele ar trebui să fie mai curate şi mai clare, iar cele 78 de registre, neschimbate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Orga Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş intră în reparații, după 100 de ani