Antena Meniu Search
x

Parada călare a junilor, în Brașov, a atras 20 de mii de privitori (Video)

Braşovul a fost duminică sub ocupaţia junilor. Parada - un vechi obicei al Junilor din oraşul de sub Tâmpa - a strâns zeci de mii de oameni. Tineri şi bătrâni au îmbrăcat portul pitoresc, brodat cu motive populare şi au coborât în oraş călare.

de Redactia Observator

la 06.05.2019, 01:11

Vezi și

Braşovul a fost duminică sub ocupaţia junilor. Parada - un vechi obicei al Junilor din oraşul de sub Tâmpa - a strâns zeci de mii de oameni. Tineri şi bătrâni au îmbrăcat portul pitoresc, brodat cu motive populare şi au coborât în oraş călare. Un obicei unic în Europa, ţinut cu sfinţenie în prima duminică după Paşte. La finalul ceremoniei, a existat şi un incident. Un june a fost rănit de un cal.

Evenimentul a strâns peste 20 de mii de turişti şi localnici în centrul istoric al Braşovului. După datină, la intrarea în Piaţa Sfatului, junii au salutat mulţimea.

Se spune ca parada are la origini un ritual de iniţiere, în cete, a tinerilor neînsurați.

În trecut, juni erau cei care aveau obligaţia să ducă mai departe tradiţiile, iar în vremuri de restrişte să fie în prima linie de apărare a comunităţii lor. Ulterior, când nu a mai fost nevoie să lupte, junii s-au regrupat şi au luat denumirea localităţii din care sunt.

În zilele noastre, sărbătoarea Junilor este un marcată printr-un spectacol ce se ţine an de an, în prima duminică după Paşte.

După parada din centrul istoric al orașului de sub Tâmpa, junii s-au strâns la zona de agrement - Pietrele lui Solomon. Evenimentul s-a încheiat cu o masă îmbelşugată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Parada călare a junilor, în Brașov, a atras 20 de mii de privitori (Video)