Antena Meniu Search
x

Pensie anticipată 2018: condiții pentru pensionare mai rapidă

Pensia anticipată 2018: persoanele care nu vor să aștepte momentul îndeplinirii vârstei de pensionare, conform unor condiţii, pot alege căi mai rapide de pensionare. Acestea sunt prevăzute într-o serie de acte normative date de Guvern în ultimii ani.

Pensionară la un ghişeu al Casei de Pensii din Bucureşti
Pensie anticipată 2018: care sunt condițiile pentru o pensionare mai rapidă? - Observator

Pentru a obţine o pensie anticipată în 2018, persoanele interesate trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Acestea sunt prevăzute într-o serie de acte normative date de Guvern în ultimii ani.

Pensia anticipată a fost reglementată prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și prin completările aduse de H.G. nr. 257/2011.

Condiții pentru pensie anticipată în 2018 pentru femei și bărbați

1. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare la pensii cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Condiția este valabilă și pentru femei, și pentru bărbați.

Pe acelaşi subiect

2. În situaţia cadrelor militare în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, dar şi în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare în specialitate.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, tot în aceleaşi condiţii mai pot beneficia de pensionare anticipată şi:

- cadrele militare trecute în rezervă sau care au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare / poliţiştilor / funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;

- cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere / au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar / serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară

De asemenea este nevoie de o serie de acte necesare pentru pensie anticipată 2018.

Când te poţi încadra pentru pensie anticipată

Vârsta standard pentru pensie anticipată, stagiul complet de cotizare şi stagiul minim de cotizare în specialitate pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (anexa nr. 5 şi anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Cuantumul se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pensie anticipată 2018: condiții pentru pensionare mai rapidă