Antena Meniu Search
x

Observator Special: Lipsa de personal, o boala generalizata in spitale

Radiografia sistemului sanitar romanesc ne arata imaginea unui organism mai bolnav decat al pacientilor pe care ii trateaza. Medicii si asistentii sunt din ce in ce mai putini. Asa ca bolnavii sunt siliti sa astepte ore in sir pentru a fi consultati sau tratati.

Vezi și

Spitale pline. Pline de pacienti, pline de nevoi si tot mai pline de lipsuri. In primul rand, lipsa celor care tin sistemul in viata. Medicii si asistentii medicali. Dar nu generalizam, desi penuria e o boala generalizata. Un cancer al nevoilor care se intinde tot mai rapid in sistemul medical. Sa luam drept exemplu Spitalul de Urgenta din Piatra Neamt.

“Dupa alegeri, s-a dat un pic drumul la posturi, apoi aceeasi situatie. Unu la sapte. La sapte plecati”, spune Angela Tofan, lider sindical Sanitas. Cu alte cuvinte, in acest ritm, deficitul de personal nu s-ar rezolva nici in vecii vecilor. Cei care raman, muncesc cat pentru patru. Asta desi normativele de organizare ale spitalelor spun clar: un medic si un asistent la trei, maximum patru pacienti. In realitate, numarul de persoane ingrjite de fiecare cadru medical e de patru ori mai mare.

Cei mai multi angajati pleaca sau renunta. Cei care raman o fac din convigere. In oameni, in meserie, in juramantul pe care l-au depus. Un asistent nu poate fi in 15, 20 si uneori chiar 30 de locuri in acelasi timp. Desi ar dori sa-i poata ajuta pe toti. Asa ca pacientii asteapta. Uneori cu orele. Nu ii condamna pe asistenti si pe medici.

La Spitalul Clinc Judetean de Urgenta din Constanta, situatia este mai dramatica. Aici, sectia care se zbate in lipsuri este poate una dintre cele mai importante. Cea de neonatologie. Nu doar ca nu se pot face angajari, dar angajatorii nu prea au de unde alege. Prea putini rezideti se orienteaza spre aceasta disciplina, care este una de sacrificiu.

Medicii ramasi ar putea fugi permanent daca ceva nu se va schimba. Fie un nou program de angajari, fie macar stimularea financiara a celor care au ales sa ramana in tara si sa salveze vieti, in ciuda lipsurilor tot mai evidente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Lipsa de personal, o boala generalizata in spitale