Antena Meniu Search
x

Perele, vedetele toamnei şi marea bucurie a agricultorilor

Anul acesta a dat mari bătăi de cap agricultorilor. Livezile au avut de suferit din cauza condiţiilor meteorologice potrivnice. Chiar şi delicioasele mere s-au stricat în pomi sau nu au reuşit să se dezvolte. Avem însă o vedetă a sezonului.

de Redactia Observator

la 29.09.2020, 17:21

Vezi și
  • La livada din Stăuini culesul perelor de toamnă este în toi.
  • Producția de la hectar este între 40 si 70 de tone în funcție de soi.

Vorbim despre pară, cea care a rezistat cu stoicism, iar recolta din livezi i-a surprins plăcut pe fermieri. Perele de toamnă sunt acum mari, frumoase şi numai bune de cules.

Petru Morar - proprietar livada: Prima dată o să începem să culegem în partea superioară, pentru că cea mai multă producţie se află în partea de sus. Le culegem în două ture. 

Prima etapă a trecut deja. Atunci au fost culese perele mari şi foarte coapte. Acum oamenii adună ce a mai rămas. Spre surprinderea cultivatorilor părul tomnatic a avut un randament foarte bun anul acesta.

Petru Morar - proprietar livada: Producţia nu a fost foarte mare, dar de bună calitate.

Cu toate că vremea nu a fost prielnică, perele sunt mari, iar producția de la hectar este între 40 si 70 de tone în funcție de soi.

Ionela Morar - administrator livada: Chiar s-au făcut foarte, foarte frumoase. Au un calibru foarte bun, sunt mari, sunt frumoase. Ne aşteptam să nu fie chiar aşa, pentru că cele de vară au suferiz un pic din cauza timpului şi nu s-au dezvoltat cât a trebuit. Când am văzut vremea, când am văzut prin tot ce s-a trecut în acest an, ne-am speriat puţin. Acum avem un pic de speranţă.

O dată culese perele iau drumul pieţelor sau al fabricilor de comserve. Cele care nu sunt destul de mari şi de aspectuase ajung compot, dulceaţă sau ţuică.

De la producători, perele pleacă la preţul de 4- 5 lei kilogramul. În pieţe însă ajung să coste dublu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Perele, vedetele toamnei şi marea bucurie a agricultorilor