Antena Meniu Search
x

Pesta porcină a învins până şi SRI. Serviciul a făcut peste 130 de informări despre boala care ameninţa România

Autorităţile din România au fost avertizate încă din 2016 că e pericol de epidemie de pestă porcină, dar măsurile s-au luat abia după un an, odată cu apariţia primului focar. Acum, virusul pare scăpat de sub control, oficialii cer ajutor european în timp ce un alt pericol pândeşte la graniţe.

Vezi și

Autorităţile din România au fost avertizate încă din 2016 că e pericol de epidemie de pestă porcină, dar măsurile s-au luat abia după un an, odată cu apariţia primului focar. Acum, virusul pare scăpat de sub control, oficialii cer ajutor european în timp ce un alt pericol pândeşte la graniţe. Pesta la oi şi capre.

În ţară, măcelul porcilor îi obligă pe fermieri să ia măsuri extreme. În Ialomiţa, animalele sunt înfometate pentru că nu mai au loc în ferme, iar angajaţii nu mai pleacă acasă, ca să nu aducă virusul din satele afectate de boală.

Pentru oamenii de la sate, lupta cu epidemia care le omoară porcii e un fel de Revoluţie. Sătenii se bat pentru fiecare kilogram de carne pe care-l pot salva. 

Disperare e şi în marile ferme. În Ialomiţa, pesta riscă să ajungă la o exploataţie cu 80 de mii de animale. De teama virusului, directorul împăştie singur dezinfectant în zonă, cu elicopterul.

De la instaurarea restricţiei, ferma din Ialomiţa a pierdut 3000 de animale. Veterinarii au fost nevoiţi să le ucidă scroafelor purceii, înainte să fie născuţi. Angajaţii nu au voie să părăsească ferma, timp de o săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pesta porcină a învins până şi SRI. Serviciul a făcut peste 130 de informări despre boala care ameninţa România