Antena Meniu Search
x

Peste 14.000 de locuinţe au fost sparte în 2015. La ce să te aştepţi şi cum să te păzeşti de infractori

În ultimii ani, numărul cazurilor de spargeri de locuinţe a intrat pe un trend descendent în România. Dacă în perioada 2007-2012, România înregistra una dintre cele mai mari creşteri la nivel european, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, situaţia a început să se schimbe în ultimii doi ani.

În ultimii ani, numărul cazurilor de spargeri de locuinţe a intrat pe un trend descendent în România. Dacă în perioada 2007-2012, România înregistra una dintre cele mai mari creşteri la nivel european, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, situaţia a început să se schimbe în ultimii doi ani.

În primele şase luni ale acestui an, Poliţia Română a înregistrat 14.616 cazuri de furturi de locuinţe, faţă de 29.925 înregistrate în prima jumătate a anului 2014. Aflam, astfel, că aproape 80 de locuinţe sunt sparte în România în fiecare zi.

Deși numărul spargerilor se află pe trend descendent, această tendinţă nu ar trebui să te liniştească, mai ales dacă în joc se află siguranţa familiei tale.

Iată câteva metode prin care te poţi aisura că nu vei deveni victima spărgătorilor de locuinţe:

Ai grijă pe cine laşi să intre în casă

Uneori ai ocazia să cunoşti persoane noi. Trebuie, însă, să ai grijă cu cine te împrieteneşti. Unii oameni pot părea sociabili la început, pentru a-ţi câştiga încrederea, dar pe viitor îţi pot crea neplăceri. De exemplu, poţi invita o persoană recent cunoscută la tine acasă, iar în primul moment în care nu eşti atent sau părăseşti încăperea în care se află, îţi poate fura din locuinţă. De altfel, metoda câştigării încrederii proprietarului este una preferată de spărgători, care ajung să inventeze diverse pretexte pentru a fi invitați în casă: de la a pretinde că sunt lucrători la gaze, deratizare, electricieni, preoţi, la a se preface că se simt rău, pentru a fi lăsaţi să intre în locuință.

Din aceste motive, nu divulga informaţii personale şi nu da prea multe detalii oamenilor pe care abia îi cunoşti. Nu le spune unde locuieşti, dacă locuieşti singur, ce bunuri deţii sau cât de des pleci de acasă. Dacă printre ei se ascunde un hoţ, nu va sta prea mult pe gânduri. Va lua notiţe şi va acţiona imediat cum va avea ocazia.

Foloseşte tehnologia

Tunci când nu apelează la naivitatea proprietarului, spărgătorii de locuinţe găsesc metode inedite de a pătrunde în case. Una din metode este spray-ul cu azot. Pulverizat pe încuietoare, acesta o va îngheţa şi o va face uşor de spart. O altă tehnică utilizată de spărgători este folia de aluminiu, cu care aceştia învelesc cheia pe care o introduc apoi în încuietoare. Câteva mişcări şi uşa se va deschide fără nici un pic de zgomot.

Din fericire, trăim într-o eră în care tehnologia este în continuă dezvoltare, aşa că foloseşte-te de cele mai noi gadget-uri care apar pe piaţă, pentru a-ţi proteja casa.

Instalează-ţi o cameră de supraveghere la uşa de la intrare. În acest fel, vei şti exact cine vine la uşa ta şi te poţi folosi de imaginile de pe înregistrare pentru a alerta poliţiştii.

De asemenea, poţi opta pentru un detector de mişcare ce poate acoperi chiar și o distanţă de câteva sute de metri. Pe piaţa actuală există zeci de modele, iar unele din ele au preţuri mai mult decât accesibile, după cum vedem pe spy-shop.ro.

Poţi, de asemenea, să optezi pentru instalarea unui sistem de alarmă. În momentul în care cineva încearcă să intre prin efracţie în locuinţă, sistemul alertează o firmă de monitorizare şi intervenţie rapidă cu care ai semnat un contract de pază sau te anunţă prin intermediul telefonului mobil.

Verifică locuinţa înainte de a pleca

Câteodată, spărgătorii nici nu au nevoie de spray cu azot şi folie de aluminiu pentru a intra în casă. Dacă proprietarul este neglijent şi uită să încuie uşa sau să închidă un geam, infractorul va profita de neatenţia acestuia. De aceea, înainte să pleci de acasă, verifică foarte atent ca ferestrele prin care ar putea pătrunde infractorul sunt închise, la fel şi uşa de la intrare.

O altă recomandare vine de la poliţişti, care te sfătuiesc ca, înainte de a părăsi locuinţa, să lași aprinsă lumina dintr-o încăpere, radioul sau televizorul, pentru a da impresia potenţialilor spărgători că în casă se află cineva.

Foto: pixabay.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Peste 14.000 de locuinţe au fost sparte în 2015. La ce să te aştepţi şi cum să te păzeşti de infractori