Video

Piaţa locurilor de muncă dă semne de revenire, antreprenorii reiau angajările

De Andra Mitu.
Publicat: 01.02.2021, 20:01.
Actualizat: 01.02.2021, 20:12

La finalul primului an de pandemie, piaţa locurilor de muncă dă semne de revenire. Încurajaţi de campania de vaccinare, antreprenorii reiau angajările. Pe o singură platformă au fost scoase la bătaie 20 de mii de noi locuri de muncă doar în primele trei saptamâni ale noului an.

Stabilitate, bani şi program de lucru cât mai flexibil. Asta vor cei care caută acum un loc de muncă.

Tânăr: Am întrebat pe cineva şi printr-o procedură de mediere, mi-a făcut o agenție CV-ul și așa m-am angajat.

Tânăr: Eu sunt actor și azi mă duc prima dată la repetiții după mult timp. Eu am avut norocul că sunt angajat într-un teatru, dar mă gândesc la colegii mei colaboratori – și sunt foarte mulți.

Antreprenorii reîncep angajările

În speranța că vaccinarea va duce spre normalitate, angajatorii reîncep programul de angajări. Pe o singură platformă de recrutare au fost postate în jur de 20 de mii de noi locuri de muncă în prima lună din an.

Gabriela Constantinescu, trainer HR: În ultimul an, candidați care poate au un număr foarte mare de ani experiență și care poate sunt mai dispuși să accepte joburi sub nivelul lor de experiență, candidați care poate nu mai au atât de mari pretenții salariale.

Angajatorii din retail au avut peste 4.300 de locuri de muncă, postate în luna ianuarie. Prestări servicii a fost al doilea cel mai activ domeniu, urmat de IT, Telecom ori call-center. Fix domeniile care au prosperat şi-n pandemie.

Costel Gâlcă, avocat specializat piaţa muncii: Tot ce înseamnă HORECA e închis, oare câte angajări se fac în domeniile cu adevărat lovite de criză?! Foarte puține.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în decembrie rata şomajului a scăzut la 4,9% faţă de 5,1%, cât era în urmă cu o lună. La finalul anului trecut număram 450 de mii de şomeri, cu 12 mii mai puţini decât în noiembrie. Experţii spun însă că cifrele nu reflectă realitatea din piaţă.

Costel Gâlcă, avocat specializat în piaţa muncii: Am un client, o firmă foarte mare, care a dorit să facă concedieri, undeva la 200 persoane, concedieri colective, dar înainte de a intra în procedură a încetat contractele de muncă prin acordul părților. La final, nu cred că au rămas 20 de persoane care au intrat în șomaj.

În continuare, rata somajului în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat: de 19%.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.