Antena Meniu Search
x

Ploiele au stricat vinul românesc

Ploile au compromis culturile de struguri. Producţia va fi cu o treime mai mică se plâng viticultorii.

Vezi și

 Ploile au compromis culturile de struguri. Producţia va fi cu o treime mai mică se plâng viticultorii. Iar strugurii pe care-i vor putea culege nu se vor compara cu cei de anul trecut. Aşa că vor produce mai puţin vin, iar calitatea acestuia va fi mai scăzută.

Pe cele 10 hectare de teren, Costel Lepu a pus doar soiuri de viţă nobilă. Numai bune pentru producţia de vin. Strugurii lui, de cea mai bună calitate, i-au adus profit an de an. Acum însă, vremea ploioasă i-a compromis cultura.

Niciun soi n-a făcut faţă vremii capricioase. Din feteasca neagră, soi rezistent şi dulce, n-a mai rămas nimic. Aşa că fermierul încearcă acum să mai reducă din pierderi.

Speră să recupereze măcar 50% din recoltă şi să facă vin. Nici de pe piaţă nu prea mai are de unde cumpăra, iar ce va fi scos la vânzare va fi foarte scump. Un kilogram de struguri de vin se va vinde chiar şi cu 3,5 lei kilogramul. Doar că şi vinul va avea o calitate slabă.

Iar producţia slabă de vin ar putea aduce şi preţuri mai mari la raft, cu până la 20%. Producătorii se tem că vor fi afectate exporturile de vin, asta după ce anul trecut vinul românesc a ajuns şi pe pieţe precum China sau Brazilia.

De exemplu, în 2013, producţia de vin din România a fost de peste 500 milioane de litri, aproape dublă faţă de 2012. Anul acesta, se estimează o producţie la jumătate faţă de anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ploiele au stricat vinul românesc