Portretul consumatorului român în 2016: multe produse de tip fast-food şi alege margarină în loc de unt

Publicat: 13.01.2017, 19:34.
Actualizat: 13.01.2017, 20:13

Mâncăm multe produse de tip fast-food, alegem margarină în loc de unt şi preferăm carnea de porc. Este portretul consumatorului român în 2016. Cele mai recente date arată că aproape jumătate din bugetele noastre se duc pe mâncare.

Mâncăm multe produse de tip fast-food, alegem margarină în loc de unt şi preferăm carnea de porc. Este portretul consumatorului român în 2016. Cele mai recente date arată că aproape jumătate din bugetele noastre se duc pe mâncare.

Încă de la primele ore ale dimineţii în faţa covrigăriilor se formează cozi. Cei mai mulţi dintre cei care aşteaptă sunt studenţi.

-Cam cât de des treceţi pe la simigerie?
-Mereu, foarte des.

-Nu e sănătos, dar ne place şi o dată pe săptămână, sau de două ori nu e o nenorocire. Îţi plac covirgii?
-Da! Sunt cei mai buni covrigi.

Covrigul care costă un singur leu înseamnă un conţinut ridicat de sare şi carbohidraţi. Iar statisticile sunt îngrijorătoare, spun specialiştii.

-Un tânăr din patru sare peste micul dejun, iar la un tânăr din cinci micul dejun este format dintr-un covrig sau dintr-un alt tip de preparat de tip fast-food. Succesul acestor produse de tip fast-food este dat de preţ, preţul scăzut. Dar, din păcate, tinerii nu se întreabă ce conţin aceste produse.

Aşa au apărut multe boli în rândul copiilor şi adolescenţilor.

-A crescut foarte mult numărul de cazuri de diabet zaharat, de diabet zaharat la copii, obezitatatea, hipertensiunea, bolile cardio vasculare.

Produsele de tip fast food, patiserie, dulciurile şi alimentele care conţin un nivel ridicat de grăsime, cum ar fi margarina, au fost printre cele mai cumpărate de români în 2016, arată datele Institutului de Statistică. Cu alte cuvinte, preţul, şi nu calitatea a fost principalul criteriu de selecţie a alimentelor la raft.

Un coş de produse care conţine 2 litri de suc de portocale, un iaurt cu fructe şi 100 de grame de margarină costă 11 lei. În schimb, un coş cu poduse sănătoase care conţine un kilogram de portocale, un iaurt simplu şi 100 de grame de unt costă 16 lei.

-Nici nu mai contează care este sănătos. Dacă este pe raft, se presupune că este şi sănătos. Cine vrea să ne ucidă, mult succes!

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, românii dau o treime din venit pentru mâncare. Urmează bunurile nealimentare şi taxe şi impozite. 4,7% din banii românilor merg spre serviciile de sănătate.

Citește și
• pe 01.01.1970 la 02:00
Un copac tăiat de hoţi pe marginea drumului era să omoare un şofer!
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
• pe 01.01.1970 la 02:00
Uleiul de palmier, un pericol pentru sănătate, spun experţii europeni

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO