Antena Meniu Search
x

Povestea tristă a lebedelor de pe Jiu. Își refac cuibarul, după ce și-au pierdut bobocii în viitură

Familia de lebede de pe Jiu, care și-a pierdut puii într-o viitură, încearcă să refacă vechiul cuibar de pe lacul de acumulare, la o lună de la tragedie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 31.07.2020, 09:29

Povestea familiei de lebede de pe Jiu care și-a pierdut puii într-o viitură, iar acum își pregătește un nou cuibar
Povestea familiei de lebede de pe Jiu care și-a pierdut puii într-o viitură, iar acum își pregătește un nou cuibar - Facebook/Claudiu Fiu
  • Lebedele au fost monitorizate ani la rând de cei de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj.
  • Din cinci boboci, doar unul a supraviețuit, însă nu se poate întoarce în natură din cauza rănilor grave la aripi.

Lebedele, admirate ani la rând de locuitorii din Târgu Jiu, au rămas fără cei cinci boboci după viitura de luna trecută. Doi dintre ei au fost salvați, dar erau în stare gravă. Pescarii au reușit să îi găsească și să îi scoată din nămol. Dintre ei, un singur pui a supraviețuit, dar nu va mai putea zbura. Rănit, el se află în grija unei clinici din Sibiu.   

De opt ani, lebedele sunt monitorizate de cei de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj. „Au fost ani si cu șapte boboci si cu patru. Au fost ani când parte din boboci, imediat după ce au invatat sa zboare, au murit electrocutati in linile de înaltă tensiune care traversează lacul. Lebedele adulte au continuat cu perseverență si nu au cedat, au scos generație după generație. In perioada sărbătorilor pascale 2020, lebedele au scos șase bobocei. Dupa cateva zile au rămas cinci, acești cinci pui au trecut printr-un moment tragic. Viitura de la sfârșitul lunii iunie, când apele Jiului au pus în pericol si chiar au inundat zone întinse din Hunedoara si Gorj au condus la o manevra de stopare a debitului prin golirea barajului de la Târgu Jiu”, a transmis Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

Cele două lebede adulte au reușit să supraviețuiască și au început deja să refacă cuibarul, pregătindu-se pentru o nouă generație de pui.

Familia de lebede a rămas practic pe nămol in mijlocul albiei.Nu era o problemă pentru ele,lebedele adulte mai trecusera prin astfel de situații,dar in noapte respectivă ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului...au fost prinse în spargatoarele de valuri ale barajului si au suferit o serie de traume.Astfel doi pui au murit pe loc si trei au fost răniți grav.Lebedele adulte au deschis aripile si au planat peste zona de impact....Au scăpat...puii nu.Cei trei pui raniti au ajuns în aval cu cca 500 m de baraj si au rămas pe mal.Dintre cei trei doi au murit ulterior,unul in drum spre o clinică de specialitate din Sibiu si unul chiar in bratele noastre.Scena nu poate fi descrisă în cuvinte si nici empatia fata de pui a părinților.Unul din pui ,ultimul, traieste.Este la Sibiu ingrijit foarte bine are o aripă ruptă și sunt șanse minime să mai poată zbura,însă acolo sunt si alte lebede rănite si se poate inmulti”, a scris Claudiu Fiu.

Vicepreședintele AJVPS Gorj, Claudiu Fiu, a spus povestea lebedelor într-o postare făcută pe Facebook:

Povestea lebedelor din zona Insulita Târgu jiu.

Foarte multă lume se intreaba ce s-a întâmplat cu celebra familie de lebede.Poveste lunga si foarte tristă.

La Târgu jiu in zona Insulitei o familie de lebede a găsit locul ideal de-asi intemeia o familie .Opt generații de pui au fost atent monitorizate de către Ajvps-gorj. Au fost ani si cu șapte boboci si cu patru.Au fost ani când parte din boboci,imediat după ce au invatat sa zboare,au murit electrocutatii in linile de înaltă tensiune care traversează lacul.Lebedele adulte au continuat cu perseverență si nu au cedat,au scos generație după generație.

Am aliniat o serie de fotografii ,o cronologie a faptelor si evenimentelor din vara asta.In perioada sărbătorilor pascale 2020,lebedele au scos șase bobocei.Dupa cateva zile au rămas cinci,acești cinci pui au trecut printr-un moment tragic.Viitura de la sfârșitul lunii iunie,când apele Jiului au pus în pericol si chiar au inundat zone întinse din Hunedoara si Gorj au condus la o manevra de stopare a debitului prin golirea barajului de la Târgu jiu.Familia de lebede a rămas practic pe nămol in mijlocul albiei.Nu era o problemă pentru ele,lebedele adulte mai trecusera prin astfel de situații,dar in noapte respectivă ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului...au fost prinse în spargatoarele de valuri ale barajului si au suferit o serie de traume.Astfel doi pui au murit pe loc si trei au fost răniți grav.Lebedele adulte au deschis aripile si au planat peste zona de impact....Au scăpat...puii nu.Cei trei pui raniti au ajuns în aval cu cca 500 m de baraj si au rămas pe mal.Dintre cei trei doi au murit ulterior,unul in drum spre o clinică de specialitate din Sibiu si unul chiar in bratele noastre.Scena nu poate fi descrisă în cuvinte si nici empatia fata de pui a părinților.Unul din pui ,ultimul, traieste.Este la Sibiu ingrijit foarte bine are o aripă ruptă și sunt șanse minime să mai poată zbura,însă acolo sunt si alte lebede rănite si se poate inmulti...Este pe mâini bune.

In acest moment ,lebedele adulte se află in zona Insulitei,au reconstruit cuibarul si se pare ca pregătesc o nouă generație de pui.Sper sa fie cu noroc.

Asta este situatia,o tragedie imensă, o pierdere imensă.

Mulțumirile trebuiesc adresate multor oameni care au ajutat si contribuit. Sunt oameni care au empatizat cu situatia tragică si au ajutat decisiv.Sunt si alții care si-au închis telefoanele exact când aveam nevoie de ei, despre ei nu vorbesc,nu merita!

Multumesc Anna Lemnaru....Multumesc Ionut Caragea...Multumesc Gabriel Coica....Multumesc Narcis Daju....Multumesc Nelu Slivilescu...Multumesc Mitroi Gigi....Multumesc tuturor celor care au contribuit pentru ajutor,va multumesc ca existați!

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Povestea tristă a lebedelor de pe Jiu. Își refac cuibarul, după ce și-au pierdut bobocii în viitură