Antena Meniu Search
x

Personaje din Roma Antică prind viață în tablourile lui Paul Hitter: "Mi-am dorit să fie nişte lucrări mari"

Paul Hitter s-a născut în 1982, este artist încă de mic, a studiat la Academia de Artă din Munchen şi a inventat propriul stil în pictură. Artistul tocmai a avut şi o expoziţie inspirată de poetul Ovidiu. Preţurile lucrărilor sunt undeva între 3.000 și 4.000 de euro. 

de Redactia Observator

la 28.06.2021, 14:21

Vezi și

Paul Hitter a avut şi are vernisaje peste tot în lume: în Praga, Los Angeles, Marsilia, Las Vegas şi totuşi nu ar pleca niciodată din România. De altfel este patriot declarat, cu păreri foarte clare şi la fel de clar formulate, foarte activ online, ceea ce i-a adus şi renumele de "artist rebel". 

Paul Hitter: Mi-am dorit să fac această expoziţie, mă apropii de 40 de ani. Mi-am dorit să fie nişte lucrări mari, să arăt că pot să lucrez şi pe dimensiuni mari. 

Reporter: Tu eşti iniţiatorul expresionismului balcanic, ce înseamnă mai exact asta?

Paul Hitter: Expresionismul balcanic se ocupă cu teme din zona Balcanilor, cu mitologie, aici avem de-a face cu personaje din Imperiul Roman, deci, ca tematică e un pic virată.

Şi atunci este un expresionism. global, aşa l-a numit Paul. S-a inspirat din cartea "Dumnezeu s-a născut în exil". 

Paul Hitter, pictor: Întâi îmi aleg subiectul, apoi mă documentez. Fac schiţe, mă mut pe pânza mare, mut, şterg. Am lipit foiţa de aur, am lăcuit-o şi apoi încep să colorez. După ce am citit cartea am căutat reprezentări plastice ale poetului Ovidiu. Nu am găsit decât o statuie a lui Ovidiu şi cea din Constanţa care e făcută de un italian. Aşa că m-am decis să fac eu un tablou cu Ovidiu la Marea Neagră. Am vrut să am şi personaje masculine şi feminine, am ales-o pe Cleopatra, m-am legat de religie, l-am pictat pe Pilat din Pont şi Iisus. 

Paul Hitter, pictor: Spartacusul meu este diferit, nu foarte hollywoodian. Dacă ne uităm aici, mulţi nu au văzut cătuşele care sunt o aluzie la faptul că el a fost sclav. 

Fiecare tablou din această colecţie a fost gata în câte o lună. Dar pentru Paul, stilul, cromatica şi compoziţia s-au format în timp. Începând cu clasa a 5-a, când a intrat la liceul de arte şi continuând cu facultatea. 

Paul Hitter, pictor: Studiul la facultatea din Germania m-a ajutat. Am avut mult timp să petrec cu mine însumi în atelier, să văd în ce direcţie vreau să o iau. În general, o dată pe an un tablou nu îmi iese. Orice aş face! Şi de obicei îl distrug. Având experienţă, găsesc metode de a-l salva, cu excepţia acelui tablou pe an. Sunt foarte legat de România. Trăind 10 ani în Germania şi unul în SUA, am vrut să mă întorc, să îmi fac o familie. Am avut plăcuta supriză să am public din toate mediile sociale, indiferent de vârstă statut social. Încerc prin lucrările mele să educ publicul, să aduc istoria în prezent. 

Paul Hitter: Fiecare lucrare de artă ajunge în casa unui om care o apreciază. Cine cumpără pentru a face un profit, îl vinde, la sfârşitul lanţului ajunge la cineva care apreciază şi numele şi tabloul. Urmează o expoziţie despre Cutia Pandorei. Este plecată de la mitul din Grecia Antică. Zeii trimit pâmântenilor o cutie, Pandora o deschide şi ies toate relele din lume. Răutatea, lăcomia, desfârul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Personaje din Roma Antică prind viață în tablourile lui Paul Hitter: "Mi-am dorit să fie nişte lucrări mari"