Antena Meniu Search
x

Video Poveștile românilor care au "fugit" de oraș pentru a se stabili în Polovragi: "Am zis că n-are niciun rost să stăm la etajul 9"

Tot mai mulţi români vor să scape de viaţa agitată de la oraş şi caută liniştea satelor de munte. Mai nou, drumurile lor duc spre Polovragi, un loc ideal cu munţi, cascade, peşteri, mânăstiri. Aici ridică de la zero case de vacanţă şi pensiuni unde îşi aşteaptă oaspeţii de la oraş. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 18.12.2022, 20:58

Vezi și

Polovragi, localitatea ce numără peste două mii de oameni, este străjuită de munţi. Drumul de piatră ne duce de la Mânăstirea Polovragi, monument istoric de peste cinci secole, la Peştera Polovragi, legendara casă a lui Zamolxe, iar apoi în vârf de munte.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Una dintre principalele atracţii ale micii localităţi de sub munte o reprezintă Cheile Olteţului, un loc căutat în special de amatorii de senzaţii tari care se aventurează în cel mai îngust canion din Europa.

Mulţi turişti care au ajuns aici nu au mai vrut să plece. Şi au cumpărat terenuri pe care au construit case de vacanţă sau pensiuni. Marian, inginer de profesie, dar pasionat de speologie, este unul dintre ei.

Marian Ban, antreprenor: A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o în viaţă. Efectiv am scăpat de stresul şi de aglomeraţia din Bucureşti. Aici este altă viaţă. Totul trece mai încet. Ştiţi că aici e localitatea cu cei mai longevivi oameni din ţară. La 80, 90 de ani sunt încă în putere.

Pe acelaşi subiect

Exemplul lui îi inspiră acum pe alţii

Marian Ban, antreprenor: Chiar familii întregi de tineri care au venit din Bucureşti şi se aşează aici în curând. I-am dus, au văzut toată zona. Le-a plăcut foarte mult şi deja sunt în construcţie cu casele.

Şi soţii Macovei au locuit o viaţă întreagă la bloc, în Constanţa. În pragul pensiei s-au decis să lase marea pentru munte. Şi-au ridicat o pensiune de la zero .

Ion Macovei, antreprenor: Am zis că n-are niciun rost să stăm la etajul 9, în Constanţa, între patru pereţi. Pe urmă a venit ideea: Hai să facem ceva, să avem activitate. Am căutat prin toată ţara asta. Am căutat şi pe la Cheia, am fost şi la Rucăr Bran, la Vatra Dornei. Ne-au spus copiii: Dacă te muţi aici, n-ai să ne vezi aşa des, nici acum nu îi vedem prea des.

Bogdan e economist şi a descoperit locul în 2019. Pentru că poate lucra de la distanţă în curând se va muta aici definitiv.

Bogdan Velica, antreprenor: Aici ne-am simţit bine, oamenii foarte primitori. Ne-au ajutat necondiţionat. Ar fi al treilea punct ca putere energetică din România şi cred că se simte şi chestia asta. Niciodată n-am regretat. Şi la ţară e frumos, linişte. dacă vrei să scapi de oraş. Mai ales că şi pandemia ne-a învăţat să lucrăm de acasă.

Bogdan a pregătit pentru oaspeţi un ciubăr, un foişor şi biciclete care să-i ducă pe potecile de munte pentru a se bucura de zonă şi pentru a-i convinge să devină vecini într-o zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Poveștile românilor care au "fugit" de oraș pentru a se stabili în Polovragi: "Am zis că n-are niciun rost să stăm la etajul 9"