Antena Meniu Search
x

Praf de mumie sau excremente de pisică, printre cele mai ciudate leacuri băbeşti din România: "Pui un pic de mamaligă pe piept şi îţi trece"

Nu e român care să nu fi încercat măcat o dată un leac băbesc pentru a scăpa de răceala sau de durerile de spate. Că ne place sau nu să recunoaştem, suntem campioni la automedicaţie. Dar dacă este să comparăm metodele de acum cu cele de acum câteva secole, putem spune că suntem chiar... prudenţi. Strămoşii noştri foloseau...  praf de mumie şi excremente de animale.

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 18:02

Vezi și

Muzeograf: Au fost bucăţi din corpul uman, cel mai probabil din partea toracică. După ce este făcută acea pulbere este pus in săculeţ care este tot timpul scris de farmacist

O bucată de mumie adevărată, exponat de muzeu acum, dar tratament pentru viaţa veşnică în urmă cu 200 de ani. Inclusiv în farmaciile din România se vindea aşa numitul medicament-minune. Totul a plecat din Anglia secolului 16. 

Ştefan David - muzeograf Muzeul Farmaciei Cluj: Ei s-au gândit că dacă vor cumpăra aceste mumii  şi le mănâncă vor ajunge să traiască ei mai mult. Era considerat cumva un medicament pentru orice problemă 

Leacuri naturiste antice

Doar că până acum nu există nicio dovadă că ar fi fost şi eficient. Chiar şi aşa, era atât de căutat încât la un momentdat valora echivalentul greutăţii sale în aur. Mai apoi, practica a fost interzisă, pe motiv că punea în pericol somnul de veci al mumiilor egiptene. 

Dar ce spuneţi de o porţie de mâncare asezonată cu praf obţinut din glandele unui castor? Condimentul inedit putea fi cumpărat din orice farmacie, ba chiar era la mare căutare în trecut şi pe post de tratament. 

Ştefan David - muzeograf Muzeul Farmaciei Cluj: Ele, de fapt, erau folosite pt anumite probleme. Cum a fost epidemia de holeră, doar că în timp oamenii și-au dat seama că are un miros foarte similar cu vanilia și au început să o foloseasa chiar în loc de vanilie și în mâncare sau în prăjituri și de asemenea a ajuns să fie folosită și pe post de parfum. 

La acea vreme, nu era nevoie de o explicaţie ştiinţifică pentru administrarea unor astfel de tratamente. Dar leacurile rămase mărturie, ne arată ca nimic nu era considerat prea... greu de digerat. 

Elixirul dragostei

Pentru că tot suntem în perioada în care iubirea plutește în aer, trebuie să știți că încă din cele mai vechi timpuri există un elixir al dragostei și se elibera în farmacii. Ca ingrediente principale puteau fi excrementele civetei de palmier, un fel pisica cățărătoare din zona Asiei, dar și scheletul pisat al unei șopârle din Orient, eficient în a stârni dorințele tinerelor doamne. Că efect advers - era diuretic. 

La fel, coarnele de cerb sau ochii de crab erau folosite ca tratament pentru lipsa de calciu. Acum avem acces la tot felul de medicamente, dar nu renunţăm nici la leacurile din popor. 

Localnică: Când te doare gâtul, pui un pic de mamaligă pe piept şi îţi trece 

Localnică: Pentru răceală de obicei sau pentru durerea în piept, îmi făcea un fel de mămăligă mai moale și puneam foarte cald pe piept și să îmi aline durerea tusea 

Chiar şi studiile arată că peste 60% dintre români s-au tratat cel puţin o dată acasă, după ureche. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Praf de mumie sau excremente de pisică, printre cele mai ciudate leacuri băbeşti din România: "Pui un pic de mamaligă pe piept şi îţi trece"