Antena Meniu Search
x

Pregatire de medic, salariu de muncitor

In Romania, medicii care salveaza pacienti castiga mai putin decat preotii care ii inmormanteaza. Un rezident este platit ca un muncitor necalificat, iar castigul unui medic specialist, cu experienta, rivalizeaza cu salariul unui agent de vanzari

Vezi și

Are doar 26 de ani, dar nu s-a lasat invins de sistem. George este unul din sutele de medici rezidenti din toata tara care incearca sa supravietuiasca dintr-un salariu de mizerie. “In Romania, este in medie, cam 200, 250 de euro. Pentru inceput, o dublare a salariilor ar fi o masura de bun simt”, a spus medicul resident George Gradinariu.

Pasionat de meseria lui, e dispus sa astepte ca lucrurile sa se indrepte. Multi dintre colegii lui nu au avut rabdare. “Un medic rezident, in Germania sau Franta, are un salariu de pornire in jur de 1.300, 1500 de euro si poate ajunge pana la 2.000 de euro pe luna”, a mai afirmat George.

De aproape 10 ori mai mult decat in Romania. Statul nu a marit salariile medicilor din 2010. Poate clinicile private de la noi sa-i mai atraga pe medici. In sistemul public de sanatate, dupa 20 de ani de pregatire continua pentru a deveni specialist, un medic ajunge sa fie rasplatit de stat cu salariul unui muncitor in constructii.

Pentru formarea unui medic timp de sase ani, statul cheltuieste aproximativ 30.000 lei, iar pentru specializarea acestuia, inca 21.000 de lei. In ultimii 23 de ani, Romania a irosit peste 226 de milioane de euro prin plecarea din tara a medicilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Pregatire de medic, salariu de muncitor