Antena Meniu Search
x

Starea de alertă ar putea fi prelungită, cu mai puține restricții

Starea de alertă intră în prelungiri şi vine cu noi libertăţi şi vechi restricţii. De la 15 iunie, vom putea merge la mall şi la sălile de fitness, dar nu încă la restaurant, spa sau cinema. Grădiniţele şi after-school-urile se pot redeschide şi s-a dat verde la vacanţe în afara ţării, fără carantină la întoarcere. Măsura e valabilă doar pentru anumite ţări. 

de Redactia Observator

la 09.06.2020, 20:52

Vezi și
  • Mall-urile, grădinițele și sălile de fitness ar urma să fie redeschise de la jumătatea lunii iunie.
  • Purtarea măștilor de protecție ar putea să rămână obligatorie pentru încă o lună.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Una rece, una caldă. Anunţul că starea de alertă intră în prelungiri vine la pachet și cu veşti bune. 

Vor fi permise evenimentele private, însă cu un număr limitat de persoane, 20 în interior și 50 la exterior. Se vor redeschide after-schoolurile, grădinițele și creșele private. Se pot redeschide și sălile de fitness și, de asemenea, pot să fie deschise și piscinele exterioare. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Saună şi spa? Ce avem în interior, nu, deocamdată. Sunt discuții pentru stațiunile balneo, iar cinematografele încă nu.

Încă o lună vom putea mânca doar la terase sau la pachet, pentru că restaurantele rămân închise. La fel şi barurile, cafenele şi cluburile. 

Se vor redeschide și mall-urile, însă nu și restaurantele și locurile de joacă din interiorul lor.

Klaus Iohannis cere prudenţă în continuare. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Distanțarea, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari. Aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Pe stradă, oamenii nu sunt convinşi de necesitatea prelungirii stării de alertă: "Dacă lumea poartă în continuare măștile de protecție, mănuși și distanța socială, cred că nu e necesară prelungirea". 

Izolarea unor focare este şi soluţia discutată la întâlnirea preşedintelui cu miniştrii. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Urmăm anchetele epidemiologice și în zonele respective vom putea impune și alte restricții, izolarea acelor locuri.

Însă sunt şanse ca planurile de la Cotroceni să fie răsturnate în Parlament. Ar fi nevoie ca jumătate plus unu din cei 471 de senatori şi deputaţi să voteze împotrivă. Deja sunt 233 de aleşi de la PSD, PRO România şi ALDE care nu vor vota prelungirea. Aşa că ar mai fi necesare trei voturi. 

Victor Ponta, președintele Pro România: Vom vota împotrivă. Considerăm că din punct de vedere economic costurile sunt deja insuportabile pentru economia românească. Din punctul de vedere al psihologiei publice, oamenii nu mai rezistă la restricții. 

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Probabil că dorinţa de a-şi alimenta în continuare clienţii politici cu contracte de achiziţie de materiale medicale care nu mai folosesc la nimeni ar putea fi unul din motivele pentru care doresc să prelungească această stare de alertă. 

Dan Barna, președintele USR: Rămânem în aceeași logică a politicii. Dacă un partid spune "hăis", celălalt spune "cea", fără să clipească.

Noile măsuri ar urma să intre în vigoare pe 16 iunie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Starea de alertă ar putea fi prelungită, cu mai puține restricții