Antena Meniu Search
x

Preoții au început sfințirea caselor. Cât costă contribuția și cât se dă preotului pentru sfințire, fără chitanță

Preoții au început sfințirea caselor înainte de Bobotează. În fiecare an, preoții merg din casă în casă pentru a sfinți, dar și pentru a aduna... contribuția.

În fiecare an, preoții merg din casă în casă cu Boboteaza, dar și pentru a aduna contribuția către Biserică - YouTube

Preoții au început sfințirea caselor înainte de Bobotează. În fiecare an, preoții merg din casă în casă pentru a sfinți, dar și pentru a aduna... contribuția.

Odată cu sfințirea caselor, preoții solicită credincioșilor și plata contribuției anuale pentru Biserică, care în acest an, este de aproximativ 100 de lei. Cei care doresc să își achite încă de la începutul anului datoria către Biserică primesc bineînțeles chitanță pentru suma oferită.

Nu același lucru se întâmplă și pentru banii pe care fiecare preot îi primește pentru sfințirea casei de Bobotează. Aici, sumele variază și încep de la 10-20 de lei în cazul familiilor fără prea multe posibilități și pot ajunge până la câteva sute de lei în cazul comunităților înstărite.

Deși nimeni nu o recunoaște, toată lumea recurge la această practică, de a oferi preotului bani pentru că i-a sfințit casa, bani neimpozabili care nu apar în nici un registru și care sunt împărțiți la sfârșitul zilei cu curatorul și ceilalți care îl însoțesc pe preot, notează obiectiv-sm.ro.

Totuși, preotul nu cere niciun ban pentru sfințire, însă cutuma spune că 'este rușine' să nu îl răsplătești pe cel care a venit cu Boboteaza în casa ta. Drept urmare, toți cei care sunt acasă și primesc preotul de Bobotează, îl răsplătesc cu diferite sume de bani.

De menționat este că preoții sunt plătiți din bani publici, iar sfințitul caselor este o datorie care este cuprinsă în 'fișa postului', dar totuși, după obiceiul românesc de care cei mai mulți nu se pot dezvăța, oamenii oferă sume de bani preoților.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Preoții au început sfințirea caselor. Cât costă contribuția și cât se dă preotului pentru sfințire, fără chitanță