Antena Meniu Search
x

Preţul carburanţilor se apropie în viteză de şase lei

Benzina şi motorina se scumpesc în fiecare zi la pompă. Un litru de carburant este foarte aproape să ajungă să coste 6 lei în benzinăriile din Capitală.

Vezi și

Benzina şi motorina se scumpesc în fiecare zi la pompă. Un litru de carburant este foarte aproape să ajungă să coste 6 lei în benzinăriile din Capitală. Reporterii Observator au făcut calculele. Cu aceiaşi bani, alimentăm cu aproape zece litri de carburant mai puţin acum faţă de 2017.

Preţul carburanţilor se apropie în viteză de şase lei. Anul trecut, pe vremea asta, un litru de benzină sau motorină era cu apoape un leu mai ieftin. 

Anul trecut, benzina şi motorina costau mai puţin de cinci lei pe litru. La preţurile de acum, un plin de 50 de litri de motorină costă cu 50 de lei mai mult, iar unul de benzină costă cu 36 de lei mai mult. Asta înseamnă că, de aceiaşi bani, alimentăm chiar şi cu opt litri de combustibil mai puţin. 

Şoferii simt însă creşterile şi de la o lună la alta. Faţă de aprilie 2017, acum un plin de carburant costă şi cu 10 lei mai mult. 

Pe acelaşi subiect

În unele zone din ţară, şoferii alimentează mai ieftin. În Teleorman încă se mai vinde benzina cu 5 lei litrul. În Vaslui, tariful este de 5 lei şi 40 de bani. Analiştii vorbesc despre mai multe cauze. În primul rând, petrolul s-a scumpit pe fondul atacurilor din Siria. 

Efectele vin în cascadă, iar traiul va fi şi mai scump. 45% din cheltuielile transportatorilor de mărfuri sunt pentru carburanţi. Aşa că, la raft, preţul este influenţat cu câteva procente. 

În pofida scumpirilor, România se află, în continuare, în topul ţărilor cu cel mai ieftini combustibili din Europa. Anul trecut, Guvernul a decis reintroducerea accizei la motorină şi benzină, ceea ce a generat explozia preţurilor. Este şi motivul pentru care Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pentru a descoperi dacă majorările se justifică. Însă românii vor afla primele concluzii abia la finalul acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Preţul carburanţilor se apropie în viteză de şase lei