Antena Meniu Search
x

Video Primele elicoptere Black Hawk pentru SMURD ajung în România în ianuarie. Sunt adaptate special pentru misiuni de salvare

Salvarea e încă în aer! Primul elicopter SMURD american Black Hawk abia a început testele în Polonia şi va ajunge în România în ianuarie. Până atunci, ne descurcăm cum putem. Din 22 de elicoptere de salvare, Ministerul de Interne poate folosi 16. Celelalte făceau reviziile în Rusia, dar nu mai sunt trimise acolo după ce Putin a invadat Ucraina

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 12.09.2022, 22:36

Vezi și

Pentru România, Black Hawk s-a transformat în Red Hawk, ca să se integreze în flota SMURD. Elicopterul, fabricat în Polonia sub licenţă americană Lockheed Martin, a fost adaptat special pentru operaţiuni de salvare. Pe lângă aparatura medicală, are troliu pentru salvări montane şi sisteme de stingere a incendiilor. 

Florin Ciornei este viitorul comandant al diviziei de salvare cu elicoptere tip Black Hawk. Alături de 11 piloţi, a făcut cursuri şi antrenamente speciale în Statele Unite. Pilotează şi acum aeronave de salvare, dar abia aşteaptă să zboare cu cele noi.

Florin Ciornei - pilot al IGAV: Sunt elicoptere din clase diferite. EC 135 poate căra un pacient pe când cu Black Hawk vom putea transporta până la patru victime.

Primele şase elicoptere Red Hawk pentru SMURD vor ajunge în România la începutul anului viitor

Pe acelaşi subiect

Alte şase vor sosi ajunge până la finalul lui 2023 la Constanţa, Tulcea, Iaşi, Cluj, Caransebeş, Bucureşti. Până atunci, strângem din dinţi.

 Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: În momentul de față serviciul de urgență SMURD are 16 elicoptere de tip EC 135 care pot fi operaționalizate în nouă puncte din țară.

Elicopterele Black Hawk par sigure. Anul trecut, un astfel de aparat, al trupelor americane staţionate în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, s-a defectat, dar a reuşit să aterizeze în piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti. Nimic nu a fost afectat în afară de trafic. Primele 6 elicoptere pentru SMURD costă 140 de milioane de euro, bani europeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Primele elicoptere Black Hawk pentru SMURD ajung în România în ianuarie. Sunt adaptate special pentru misiuni de salvare