Antena Meniu Search
x

Anchetă de proporţii la un spital din Craiova! Doi pacienţi AU MURIT în condiţii suspecte, iar alţi patru sunt în stare gravă, în urma unor TRANSFUZII

E anchetă de proporţii la Spitalul Filantropia şi la centrul de Transfuzii din Craiova. Doi pacienţi au murit la câteva ore după ce au primit sânge. Iar pe alţi patru, medicii i-au salvat cu greu.

Vezi și

E anchetă de proporţii la Spitalul Filantropia şi la centrul de Transfuzii din Craiova. Doi pacienţi au murit la câteva ore după ce au primit sânge. Iar pe alţi patru, medicii i-au salvat cu greu.

Se urmăresc acum toţi paşii făcuţi până la transfuziile cu probleme. Şi se bănuieşte că, pe undeva, pe drum, procedurile extrem de stricte au fost încălcate.

În vizorul anchetei sunt două asistente. Singurele aflate pe tură la acel moment. Una e începătoare.

În plus, fiecare dintre ele trebuia să aibă grijă de nu mai puţin de 40 de pacienţi.

Uneori, o pungă de sange poate fi vitală. 

Şi.... totuşi. Ca o ironie cumplită, sângele, ajutorul de urgenţă al bolnavilor, ridică acum suspiciunile privind moartea fulgerătoare a doi pacienţi.

Preotul Dumitru Stăiculescu şi o bătrână de 81 de ani. Ambii, bolnavi de leucemie în formă avansată. Amândoi au fost transfuzaţi la Spitalul Filantropia, din Craiova. În acelaşi timp, alături de alţi 10 pacienţi. 

Era vineri seară. În jurul orei 18.30, două asistente, dintre care una la început de carieră, au început transfuziile din acelaşi lot de sânge. Şase bolnavi care au suferit complicaţii.

Doar patru dintre ei au supravieţuit. Şi sunt acum la terapie intensivă. 

 Reprezentanţii pacienţilor spun că o asistentă ar fi decongelat sângele în chiuvetă, cu apă fierbinte. 

În lanţul anchetei se leagă multe verigi. Spitalul solicită sânge la centrul de transfuzii. El este transportat în cutii frigorifice. Şi ar trebui verificat de două ori.

Mai întâi la unitatea de transfuzii a spitalului, apoi pe secţie, înainte de administrare.

Toată atenţia trebuie acordată compatibilităţii, dar şi a formei în care se prezinta punga cu sânge.

La Craiova, cele două asistente au avut în grijă, în total, 40 de pacienţi, internaţi pe două etaje. Complicaţiile au apărut după ce ele au ieşit din tură. 

Bătrână a murit la mai puţin de cinci ore de la administrarea transfuziei. Preotul Stăiculescu, fost profesor de muzică, s-a stins după aproape 7 ore.

Era originar din Vânju Mare, Mehedinţi. Fiul său, tot preot, l-a înmormântat astăzi la Craiova. 

Medicul de gardă a anunţat că e posibil un accident transfuzional. Iar acum Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Poliţia fac anchetă. 

 Politistii sectiei 1 au ridicat deja de la spitalul filantropia o serie de documente, dar cele doua asistente care s-au ocupat efectiv de transfuzii, nu au fost inca audiate. 

Se verifică modul în care a fost manevrat sângele. Şi mai ales, în cât timp. Trebuie începută transfuzarea în maximum o oră de la momentul în care punga este scoasă de la frigider. 

Pentru o concluzie, sunt aşteptate şi rezultate analizelor făcute de medicii legişti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Anchetă de proporţii la un spital din Craiova! Doi pacienţi AU MURIT în condiţii suspecte, iar alţi patru sunt în stare gravă, în urma unor TRANSFUZII