Antena Meniu Search
x

Video Primii bani din PNRR pentru consolidarea clădirilor șubrede s-au epuizat într-o zi. Nu știm nici măcar câte stau să se prăbușească

Guvernul pune la bătaie 200 de milioane de euro, bani europeni, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Cine a vrut bani a fost nevoit să depună un proiect cu detalii. În Bucureşti, deşi vedem la tot pasul clădiri care stau să cadă, tot nu ştie nimeni o situaţie clară a celor care ar putea şi ar trebui să fie reabilitate. Ultima analiză de acest tip a fost făcută în anii '90, în timp ce noile expertize ale municipalităţii merg în ritm de melc.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 27.07.2022, 21:25

Vezi și

Capitala este plină de clădiri şubrede. Vechi de 50, 100 sau 150 de ani, unele nici măcar nu au fost expertizate, darămite consolidate. Guvernul a accesat deja peste 200 de milioane de euro, bani europeni din PNRR, pentru reabilitări. 210 proiecte au fost depuse de primăriile din toată ţara. Fondurile s-au epuizat din prima zi.

Matus Szolt, secretar de stat Ministerul Dezvoltării: Din PNRR apelul este închis deja şi acum este în evaluare cam până la mijlocul lunii viitoare.

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: Municipiul Bucureşti s-a înscris cu 18 proiecte în valoare de 50 de milioane de euro. Sunt puţine raportate la ce nevoi avem.

Odată realizată consolidarea, proprietarii sunt obligaţi să nu vândă imobilul timp de 25 de ani

Pe acelaşi subiect

În caz contrar trebuie să dea banii înapoi. Pentru a cere bani europeni pentru consolidare, primăriile au nevoie de acordul tuturor proprietarilor şi de expertizarea tehnică a clădirilor. Ultima expertiză de acest tip a fost făcută în anii '90, când în Bucureşti erau 2.000 de clădiri cu risc seismic. De atunci totul se mişcă lent. De la începutul anului, doar 9 clădiri au fost expertizate.

Matei Sumbasacu, preşedinte Re:Rise: Nu știm exact câte clădiri avem şi pe câte ar trebui să intervenim și asta ne crează probleme la prioritizare.

Matei Sumbasacu, preşedinte Re:Rise: Un mp de clădire consolidată ar fi undeva la 800-900-1000 euro pe mp pentru o clădire normală. Dacă vorbim de monumente istorice, această sumă poate creşte până la 3000-4000 de euro pe mp.

Tot pentru consolidarea clădirilor, în luna septembrie, Ministerul Dezvoltării pregăteşte un alt program de finanţare, mult mai generos, de data aceasta cu bani de la bugetul de stat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Primii bani din PNRR pentru consolidarea clădirilor șubrede s-au epuizat într-o zi. Nu știm nici măcar câte stau să se prăbușească