Social

PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică

Publicat pe 23.08.2016 la 18:00 Actualizat pe 23.08.2016 la 18:23

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Raportul Corpului de control al premierului arată că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a, iar directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, care a organizat licitaţia, a fost schimbat din funcţie, a declarat, marţi, într-un interviu pentru News.ro, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. El a spus că, în aceste condiţii, la 12 septembrie elevii de clasa a IV-a nu vor avea manuale noi la unele discipline.

"Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a", a declarat pentru News.ro ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.

Raportul Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.

"Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire", se mai arată în documentul citat.

Pentru atribuirea contractelor privind achiziţia de manuale şcolare pentru clasa a IV-a, în luna august 2015 reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare au iniţiat procedura de atribuire ”licitaţie deschisă”, criteriul de atribuire ales fiind ”oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. Anunţul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar achiziţia, în valoare totală estimată de 22.902.482,36 de lei, fără TVA, a fost defalcată pe 52 de loturi. În anunţul de participare a fost menţionat de către reprezentantanţii autorităţii contractante că acordurile-cadru, pentru fiecare lot, se vor închieia cu maximum trei agenţi economici.

Ulterior, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit cu noi precizări, anunţând că datele primite în ultimele ore arată că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi la şapte discipline, iar pentru alte patru materii, între care Limba şi literatura română, se asteaptă finalizarea acţiunii în instanţă, unde a fost contestată licitaţia de atribuire a contractului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi, din prima zi de şcoală, la şapte discipline - Limba franceză, Limba germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a spus că pentru manualele de Matematică şi Limba engleză contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, fiind speranţe ca acestea să fie livrate "în septembrie- octombrie".

"Pentru Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, licitaţia este contestată în instanţă. Pe măsură ce procesul se va finaliza, vom putea asigura manuale şcolare şi pentru aceste patru discipline", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În articolul

PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Celebrul Axinte, condamnat la închisoare. Prima reacţie a actoruluipe a1.ro
Cum a luat naștere personajul Gina Felea. Cine este și cum arată femeia pe care Anca Dinicu o parodiazăpe a1.ro
Regăsire dupa 10 ani: "Avem o istorie!". Reacția Loredanei când a văzut cine urcă pe scenăpe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
FOTO | Colegă cu Monica Columbeanu la prezentările de modă, viitoarea soție a lui Răzvan Burleanu este o o frumusețe răpitoare. Cei doi și-au amânat nunta din cauza pandemieipe antenasport.ro
Fiica cea mare a lui Cristi Borcea este de o frumuseţe răpitoare. Postarea cu care şi-a uimit faniipe antenasport.ro
X Factor | Sezonul 9pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Mircea Diaconu: ”A opri omenirea, a închide tot e o formă de ipocrizie. Lăsați lumea să trăiască. Suntem jalnici!”pe antena3.ro
1 din 2 adulţi a luat această bacterie şi nu are simptome. "Majoritatea oamenilor trăiesc cu ea şi nici nu ştiu că o au. În timp, poate să dea cancer"pe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • ieri la 22:56

Europa, îngenuncheată de virus. Noi recorduri de infectare înregistrate zilnic

 • Spitalele funcţionează la peste 80 la sută din capacitate.
 • Cei mai mulţi dintre bătrâni au nevoie de îngrijire de specialitate.
Social • ieri la 22:42

Turiştii se pot bucura de un weekend cu vreme bună pe litoral

 • Pentru copiii, vacanţa continuă nesperat de mult.
 • Spre deosebire de Bucureşti, la mare restaurantele sunt deschise.
Social • ieri la 22:33

Căruțaș din Ialomița ucis pe șosea de un șofer care nu l-a văzut în trafic [Foto]

 • Căruțașul a suferit leziuni grave în impact iar medicii sosiți la fața locului i-au declarat decesul.
 • În mașina implicată în accident se aflau trei persoane, doi adulți și un copil, care nu au fost răniți.
Social • ieri la 22:28

Bucureşti, pe locul al doilea în Europa în topul celor mai toxice capitale

 • Agenţia Europeană de Mediu menţionează că în ţara noastră unul din cinci decese este legat de poluare.
 • În România nu există niciun fel de date statistice despre efectul poluării asupra sănătăţii.
Politic • ieri la 22:03

Amânarea alegerilor parlamentare, noul ping-pong între Iohannis şi PSD

 • Guvernul a apucat să demareze toate procedurile electorale.
 • Dacă legea ar intra în vigoare acum, scrutinul din 6 decembrie se amână.
Auto • ieri la 21:59

Catalizatorul a devenit ţinta preferată a hoţilor de maşini

 • Hotii aleg intotdeauna cu foarte mare atentie masinile.
 • La anumite modele, catalizatorul poate sa fie taiat in doar 40 de secunde.
Vezi toate știrile noi