Social

PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică

Publicat pe 23.08.2016 la 18:00 Actualizat pe 23.08.2016 la 18:23

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Raportul Corpului de control al premierului arată că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a, iar directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, care a organizat licitaţia, a fost schimbat din funcţie, a declarat, marţi, într-un interviu pentru News.ro, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. El a spus că, în aceste condiţii, la 12 septembrie elevii de clasa a IV-a nu vor avea manuale noi la unele discipline.

"Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a", a declarat pentru News.ro ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.

Raportul Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.

"Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire", se mai arată în documentul citat.

Pentru atribuirea contractelor privind achiziţia de manuale şcolare pentru clasa a IV-a, în luna august 2015 reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare au iniţiat procedura de atribuire ”licitaţie deschisă”, criteriul de atribuire ales fiind ”oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. Anunţul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar achiziţia, în valoare totală estimată de 22.902.482,36 de lei, fără TVA, a fost defalcată pe 52 de loturi. În anunţul de participare a fost menţionat de către reprezentantanţii autorităţii contractante că acordurile-cadru, pentru fiecare lot, se vor închieia cu maximum trei agenţi economici.

Ulterior, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit cu noi precizări, anunţând că datele primite în ultimele ore arată că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi la şapte discipline, iar pentru alte patru materii, între care Limba şi literatura română, se asteaptă finalizarea acţiunii în instanţă, unde a fost contestată licitaţia de atribuire a contractului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi, din prima zi de şcoală, la şapte discipline - Limba franceză, Limba germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a spus că pentru manualele de Matematică şi Limba engleză contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, fiind speranţe ca acestea să fie livrate "în septembrie- octombrie".

"Pentru Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, licitaţia este contestată în instanţă. Pe măsură ce procesul se va finaliza, vom putea asigura manuale şcolare şi pentru aceste patru discipline", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În articolul

PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

urmează pe observator

Extern • la 21:14

Explozia devastatoare din Beirut, urmată de ample mișcări de stradă (Video)

 • Explozia a distrus zona portului din Beirut, considerată inima orașului.
Eveniment • la 21:03

Piticu, tânărul care l-ar fi ucis pe Emi Pian, a fost arestat preventiv

 • "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă, a vrut să îmi cureţe viaţa", a spus Piticu
 • Richard Gheorghe are 26 de ani şi avea cazierul curat. Acum e acuzat de omor
Social • la 20:55

Direcția de Sănătate Publică București a trecut sub comandă militară

 • De Direcția de Sănătate Publică București se ocupă generalul care s-a ocupat și de spitalul din Suceava.
 • Direcția de Sănătate Publică București primește zilnic peste o mie de apeluri.
Extern • la 20:37

Sahar Fares a murit în explozia din Beirut, înainte de nuntă

 • Sahar Fares vorbea cu logodnicul ei la telefon, când deflagrația a răpus-o.
 • 154 de persoane au murit, până acum, în urma exploziei din Beirut.
Eveniment • la 20:21

Un test fals-pozitiv a împiedicat o femeie să plece cu fiul în vacanță

 • Femeia și fiul ei urmau să plece în vacanță în Grecia și aveau mare nevoie de un test negativ de coronavirus.
 • Femeia a fost obligată să petreacă mai multe zile în spital, printre pacienți pozitivi, din cauza protocolului.
Social • la 20:08

Bani și program redus de muncă pentru angajații din zonele cu stare de urgență, alertă sau asediu

 • Noi măsuri de sprijin pentru piața muncii, anunță Ministerul Muncii, într-un comunicat
 • Guvernul a reglementat posibilitatea reducerii timpului de muncă
Vezi toate știrile noi

Trending

Veste cruntă pentru criminalul lui Emi Pian! Ce a spus fratele liderului clanului Duduianu, în fața anchetatorilorpe a1.ro
Reacție de la Matei Balș, după ce Florin Salam a lansat acuzații grave la adresa medicilor: "Suntem țigani, ne-au spus să mergem la ghicitoare"pe a1.ro
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEOpe spynews.ro
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penalepe spynews.ro
Cifre surprinzătoare în ziua în care România a raportat 1.345 de cazuri noi de coronavirus! Cei mai testaţi români au o rată de infectare de 0.55%pe antenasport.ro
VIDEO | Gest reprobabil făcut de un ciclist. Şi-a împins un rival peste barele de protecţie când rula cu 80 de km/h. Sportivul se află în comăpe antenasport.ro
Poftiți la Nea Mărinpe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
Divorț-bombă în showbiz. Încă un cuplu se desparte după 22 de ani de căsnicie. S-a aflat deja motivulpe antena3.ro
Autopsia lui Emi Pian scoate la iveală un detaliu șocant. Ce l-a ucis de fapt pe celebrul interlop!pe antena3.ro
Care sunt primele probleme care apar la o Tesla dupa primii 65.000 de kilometripe cars.ro
Mircea Badea l-a desființat pe Florin Salam. Gestul neobservat de nimenipe playtech.ro
Cât costă „mascarea” comisiilor din secțiile de votare la „locale? Guvernul a găsit baniipe jurnalul.ro
„Mascați pe stradă”, restricție ilegală. „La plajă, doar cu soțul” e discriminarepe jurnalul.ro