Antena Meniu Search
x

Produse tradiţionale pregătite de Sărbători pentru românii din străinătate

Pachete generoase cu tobă, cârnaţi şi şuncă afumată pleacă spre Europa. Bunătăţile trebuie să ajungă pe mesele românilor care nu reuşesc să se întoarcă acasă.

Vezi și

Pachete generoase cu tobă, cârnaţi şi şuncă afumată pleacă spre Europa. Bunătăţile trebuie să ajungă pe mesele românilor care nu reuşesc să se întoarcă acasă, de sărbători. În această perioadă, fabricile lucrează în special pentru românii de afară. Pregătesc cu migală produsele tradiţionale, fără de care nu ar fi Crăciun. 

"Aici, tranşăm o pulpă de porc. Pregătim tobă, totul tradiţional românesc pentru masa de Crăciun, să se bucure toată lumea care nu are porc şi să poată să mănânce ceva natural."În mica măcelărie din Deva, fiecare bucată de carne se transformă în tobă, şuncă sau salam. Zeci de cârnaţi stau deja la afumat, ca să prindă gustul tradiţional.

"La fum rece le ţinem în jur de 10-12 ore, primul fum. O zi de pauză. A doua zi, între 6-7 ore, ca să prindă culoarea şi gustul." După afumare, cârnaţii, ciolanul sau mezelurile sunt puse la uscat. Apoi, sunt numai bune gustat.  Multe vor ajunge pe mesele românilor plecaţi departe. 

"Ne pregătim nu numai pentru Franţa, ne pregătim şi pentru Germania, pentru Belgia. Comunităţile de români care sunt formate în afară îşi doresc foarte mult mezelurile de la noi, pentru că îşi aduc aminte de copilărie, de ce au mâncat în ţară, de gusturile tradiţionale." Măcelarii spun că folosesc numai ingrediente naturale, fără aditivi. De aici, pleacă doar produse  făcute după reţete proprii.

Măcelarul ne-a dezvăluit şi ingredientul secret: vinul roşu, care oferă savoare preparatului. După ce totul este gata, mezelurile vor pleca spre Occident, unde e musai să ajungă înainte de Crăciun. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Produse tradiţionale pregătite de Sărbători pentru românii din străinătate