Antena Meniu Search
x

Proiectele de modernizare din Delta Văcărești, lăsate în așteptare

O oază de linişte, unică în Europa, zace în uitare, chiar în mijlocul Capitalei. Delta dintre blocuri, aşa cum este numit Parcul Natural Văcăreşti, este un loc cu un potenţial imens, însă are nevoie de salvare.

de Redactia Observator

la 12.08.2019, 01:27

Vezi și

O oază de linişte, unică în Europa, zace în uitare, chiar în mijlocul Capitalei. Delta dintre blocuri, aşa cum este numit Parcul Natural Văcăreşti, este un loc cu un potenţial imens, însă are nevoie de salvare. Cum Organizaţiile de Mediu nu se mai pot ocupa de ariile protejate, multe dintre ele au rămas fără administrator. Aşa că orice proiect de modernizare este pus pe pauză. Mare păcat, spun cei care merg în Parcul Văcăreşti pentru câteva momente de relaxare.

De abia se crapă de ziuă când decidem să luăm la pas cel mai sălbatic loc din Bucureşti. În spaţiul verde din inima oraşului, proiectat iniţial să devină lac, natura a câştigat lupta în faţa lucrărilor abandonate după Revoluţie. Aici liniştea este spartă doar de ciripitul păsărilor şi de paşii celor care caută o gură de aer curat, la răsărit.

Geologul Florin Stoican ne este ghid în delta urbană care găzduieşte peste 300 de specii de plante şi 150 de specii de păsări. În 2012, alături de specialişti în arii protejate, şi-a asumat înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, întins pe 180 de hectare. A transformat un loc care devenise groapă de gunoi, în Delta dintre blocuri.

La Observatorul Parcului Natural Văcăreşti poate veni gratuit oricine îşi face programare înainte. La cerere, copiii pot participa la lecţii de cunoaştere a naturii şi tururi ghidate de membrii voluntari.

Dar natura sălbatică de aici are nevoie să fie îmblânzită. Pistele de biciclete, de alergare şi aleile promise de câţiva ani în cel mai mare parc natural urban din Europa sunt încă în aşteptare.

La nivel naţional, din sute de arii protejate, aproape jumătate nu au un administrator.

Despre Delta dintre blocuri au scris inclusiv publicaţiile străine. Accesul în Parcul Văcăreşti este gratuit. De când a fost înfiinţat, numărul păsărilor de aici aproape că s-a dublat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Proiectele de modernizare din Delta Văcărești, lăsate în așteptare