Antena Meniu Search
x

Protest cu oi și berbeci în fața ministrului Petre Daea. Oierii spun că nu mai au păşuni, iar preţul animalelor a scăzut foarte mult

Ne mândrim cu o bucătărie cu tradiţii vechi, dar suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba să ne protejăm produsele. Doar patru recunoscute la nivel european. Asta în timp ce alte ţări au câteva sute.

Vezi și

Ne mândrim cu o bucătărie cu tradiţii vechi, dar suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba să ne protejăm produsele. Doar patru recunoscute la nivel european. Asta în timp ce alte ţări au câteva sute. De Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, ministrul Daea a avut parte de un protest cât se poate de tradiţional. Cu ciobani, oi şi berbeci.  

Câţiva berbeci au fost mânaţi de ciobanii în cojoace în curtea Ministerului Agriculturii. Oierii spun că nu mai au păşuni, iar preţul animalelor a scăzut foarte mult în ultimii ani.

Oierii, printre ei şi Ghiţă Ciobanu, sunt nemulţumiţi că pentru animalele din gospodării nu primesc subvenţii. Sunt presaţi să le cumpere pe cele cu acte care le dovedesc rasa, ca să ia doar 25 de euro pe an.

Ministrul Daea a stat puţin de vorbă cu ei. Se grăbea să ajungă la un târg de produse tradiţionale, de unde a cumpărat prune, pere şi ţuică. De ziua produselor tradiţionale, a fost bătaie pe zacuscă, telemea, prăjituri de casă sau compoturi din fructe adunate din curtea bunicilor.

Şi străinii sunt cuceriţi de aceste produse tradiţionale. Dar noi în Europa avem omologate doar patru: Magiunul de prune de Topoloveni; Salamul de Sibiu; Novacul afumat din Ţara Bârsei şi Telemeaua de Ibăneşti. Asta în timp ce Italia se laudă cu aproape 300, iar Franţa cu 248, cele mai multe - brânzeturi şi vin. Chiar şi vecinii maghiari au 15, iar bulgarii- 7.

În România, producătorii se luptă ca Scrumbia de Dunăre afumată, Cascavalul de Săveni şi Cârnatul de Pleşcoi să devină brand de ţară.

Însă, din cauza birocraţiei, atestatul este greu de obţinut. Aşa se face că, în acest timp, produse autentice româneşte sunt declarate de străini ca fiind ale lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Protest cu oi și berbeci în fața ministrului Petre Daea. Oierii spun că nu mai au păşuni, iar preţul animalelor a scăzut foarte mult