Antena Meniu Search
x

Razie în porturile Galaţi şi Constanţa. Zeci de tone de motorină neaccizată, descoperită la bordul unor nave

Peste 54 de tone de motorină neaccizată consumată sau valorificată fără documente legale a fost descoperită de poliţiştii de la Transporturi, în urma unor controale, prejudiciul fiind calculat la aproximativ 190.000 de lei.

Peste 54 de tone de motorină neaccizată consumată sau valorificată fără documente legale a fost descoperită de poliţiştii de la Transporturi, în urma unor controale, prejudiciul fiind calculat la aproximativ 190.000 de lei.

'În perioada 3 aprilie - 10 mai, Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţiei Române a coordonat o acţiune a poliţiştilor din cadrul Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi şi Constanţa, desfăşurată pentru prevenirea şi combaterea fraudelor fiscale comise cu ocazia achiziţionării de produse energetice (în special motorină), prin schimbarea destinaţiei sau a scopului pentru care acestea au fost cumpărate', informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cantitatea totală a fost calculată la 54.100 kg de motorină neaccizată consumată sau valorificată fără documente legale, prejudiciul fiind de aproximativ 190.000 de lei.

'Au fost ridicate, de la bordul navelor, documente financiar-contabile, acte specifice activităţii de navigaţie fluvială şi au fost prelevate probe de motorină. De asemenea, au fost constatate plusuri în gestiunile navelor de 4.000 kg de motorină, în valoare de aproape 19.000 lei, iar inspectorii vamali au aplicat sancţiuni contravenţionale de 20.000 lei', se arată în comunicat.

Controalele poliţiei au vizat societăţile comerciale care au ca obiect principal de activitate transportul fluvial şi naval de mărfuri şi/sau pasageri, precum şi navele aflate în proprietatea sau exploatarea acestora. S-au verificat cantităţile de produs petrolier achiziţionate din antrepozitele fiscale, în scutire directă de la plata accizei, cu destinaţia combustibil pentru motoarele navelor cu care se desfăşoară activităţile de transport naval.

'Poliţiştii de transporturi navale şi inspectorii vamali au constatat, în urma controalelor, 12 infracţiuni, dintre care două de delapidare, cinci de creare de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase, două de fals în declaraţii, două de uz de fals şi una de contrabandă', precizează IGPR.

Potrivit sursei citate, a rezultat faptul că mecanicii şi gestionarii unora dintre navele controlate ar fi consemnat livrări de motorină fără a exista documente justificative care să confirme ieşirea din gestiunea navei a motorinei neaccizate, destinate doar desfăşurării activităţii de navigaţie fluvială.

'Produsele energetice pentru care nu s-a plătit acciza la bugetul de stat sunt valorificate în mod ilegal către anumite staţii de alimentare cu carburant, fiind create astfel premisele unei concurenţe neloiale faţă de furnizorii care respectă prevederile legale în domeniu. Pe parcursul cercetărilor, a rezultat că o parte din această cantitate de motorină a fost utilizată pentru utilaje forestiere deţinute de către două societăţi care aveau atât nave, cât şi puncte de exploatare a materialului lemnos', se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Razie în porturile Galaţi şi Constanţa. Zeci de tone de motorină neaccizată, descoperită la bordul unor nave