Antena Meniu Search
x

Video Schema prin care un cuplu a furat 400.000 de lei de la magazinele online. Se foloseau de opţiunea de retur a produselor

Două dintre cele mai mari magazine online din România şi-ar putea înăspri condiţiile de retur. În ciuda măsurilor de siguranţă pe care le luau, doi tineri din Bucureşti le-au dat un tun de aproape 400.000 de lei. Cumpărau haine scumpe de firmă, apoi cereau banii înapoi, dar trimiteau îmbăcămintea lor veche, nu marfa cumpărată. Ca să nu fie prinşi, au făcut sute de conturi false de client, dar nici aşa nu au scăpat. 

de Mihai Caloiu

la 13.10.2022, 12:24

Vezi și

"Poliţia, deschide!" În locul curierului pe care îl aşteptau, cei doi s-au trezit azi-dimineaţă cu poliţiştii la uşă. Oamenii legii au descoperit că apartamentul suspecţilor era un mic magazin clandestin - aveau zeci de cutii pline cu haine şi încălţăminte şi sertarele ticsite cu mii de euro şi lei.

Ţeapă de zeci de mii de euro cu haine cumpărate online

"Poliția a identificat 323 de comenzi plasate de cei doi suspecți. În intervalul aprilie-august 2022, aceștia au reușit să fure haine și pantofi în valoare totală de 385.000 lei, adică echivalentul a 78.000 de euro", spune Mihai Caloiu, reporter Observator.

"După ce le-ar fi primit, aceştia le-ar fi returnat, dar în coletele de retur ar fi introdus haine second hand sau alte haine murdare, după care ar fi primt bani din partea societăţii comerciale respective şi articolele erau vândute pe site-uri de profil", explică Bogdan Ghebaur, Poliția Capitalei.

Pe acelaşi subiect

Operaţiunea returul - haine în loc de zdrenţe - a luat sfârşit după ce magazinele online au făcut reclamaţie la poliţie. "Noi acelor clienți le returnăm în 30 de minute banii pe card, din momentul în care au băgat în easybox produsul. Sigur că tu, în loc de blugii ăia, poţi să bagi alţi blugi şi avem acest risc", spune Robert Berza, director platforme vânzări. 

Anchetatorii au urmărit conturile în care cei doi cereau returnarea banilor. Au ajuns la o femeie de 37 de ani şi la iubitul ei de 36. Siguri că nu vor fi descoperiţi, ei şi-au permis să se laude pe Facebook cu prada. Acesta a fost un indiciu în plus pentru anchetatori. După acest caz, magazinele online ar putea să ia măsuri suplimentare de siguranţă pentru retururi şi să verifice mărfurile înainte să trimită banii, procedură care va întârzia restituirea fondurilor. 

"Îşi vor întări măsurile! În cazul acesta, particular, algoritmul a considerat safe un client care nu era safe. Nu putem să suferim noi toţi, zeci de mii de clienţi care suntem oneşti, pentru unul care nu e onest", crede Cosmin Costea, expert in comerț online.

Cuplul riscă trei ani de închisoare pentru înşelăciune

Dacă probele anchetatorilor îi conving pe judecători, cuplul care a inventat metoda de înşelăciune „retur second-hand“ poate fi condamnat la trei ani de închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Schema prin care un cuplu a furat 400.000 de lei de la magazinele online. Se foloseau de opţiunea de retur a produselor