Antena Meniu Search
x

Reconversia profesională: sfaturi pentru cei care vor să-și reinventeze cariera

Tot mai mulţi români şi-au schimbat in ultimii ani domeniul de activitate, cu unul la care nu s-ar fi gandit vreodata.

Vezi și

Ce legătură e între teatru şi designul interior? Sau între pază şi domeniul modei? Pe o piaţă a muncii în care tehnologia înlocuieşte tot mai multe meserii, reconversia devine provocarea acestui secol. Vârsta, calificarea sau domeniul de activitate nu mai sunt un impediment în faţa unei schimbări radicale de profesie. Ne asigură cei care au făcut deja pasul.

La bază, Andreea Măcelaru Şofron este actriţă, dar acum studiază planşele cu aceeaşi atenţie cu care îşi pregăteşte rolurile. În urmă cu aproape cinci ani, artista a decis să-şi ia pasiunea pentru design interior în serios. 

Tânăra are deja în portofoliu amenajări de apartamente spectaculoase, spaţii comerciale şi cabinete medicale. Ştie cât de important este să îţi cultivi pasiunea. 

Andreea Măcelaru Şofron, actriţă: "Nu se ştie niciodată încotro te va duce viaţa şi e bine să ai întotdeauna un lucru care să îţi facă plăcere şi să îl scoţi din buzunar oricând."

Designul vestimentar este un alt curs de formare profesională la mare căutare. Deşi are doar 17 ani, Dan Barbu ştie asta şi încearcă să profite. 

La privat, cursurile de reconversie profesională durează între 3 luni şi un an şi jumătate, iar costul lor ajunge, în medie, la 1.500 de lei. 

Sunt râvnite, în special, carierele în design interior, design vestimentar, cosmetică sau make-up. 

Vlad Iliescu, fondator al unei şcoli de reconversie profesională: "Fie ca ești zugrav, electrician, dacă faci chestia asta foarte bine și ești recunoscut pentru serviciile pe care le oferi, în general oamenii au succes."

În ultimul an, peste 8 mii de români, majoritatea, şomeri, au ales, însă, cursurile gratuite de la stat. Doar în ianuarie, 900 dintre cursanţi s-au ales şi cu un job.

În prezent, peste 26 de mii de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional. Cele mai mult, în Bucureşti, Prahova, Arad, Timiş, Sibiu şi Hunedoara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Reconversia profesională: sfaturi pentru cei care vor să-și reinventeze cariera