Antena Meniu Search
x

Video Refugiaţii, motiv de scandal între voluntari şi autorităţi. Un american în vârstă de 84 de ani a venit să dea o mână de ajutor: "Mi-au zis că sunt prea bătrân"

Scandal între voluntari şi oficiali ai statului pe seama refugiaţilor din Gara de Nord. Voluntarii reclamă faptul că oamenii care ajung în gară au rămas fără mâncare şi medicamente după ce departamentul pentru situaţii de urgenţă şi prefectura au preluat frâiele misiunii. Autorităţie s-au trezit după trei săptămâni, se mai plâng cei care au fost pe peroane din prima zi.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 17.03.2022, 21:37

Vezi și

Voluntarii din Gara de Nord au fost primii care i-au ajutat pe refugiaţii ajunşi la noi cu trenul. Încă de acum câteva săptămâni. Lucrurile au mers bine, spun ei, până când... s-a implicat statul. În urmă cu o săptăpână, organizarea a fost preluată de ISU şi prefectură. "Au venit nişte autorităţi publice care au început să se certe între ei zicând că or să rezolve problemele. De când au venit au stat doar în şedinţe dar nu au venit cu problemă şi soluţie. Au început să plece voluntarii pentru că nu le place cum sunt trataţi", Irina Drăgoi, voluntar.

Voluntarii reclamă faptul că refugiaţii au rămas fără mâncare. "La ora prânzului azi, nu era mâncare. Mâncarea de la primărie nu a venit. Acum câteva zile am primit un crenvuşti cu o felie de ou într-o caserolă", a declarat Irina Drăgoi, voluntar. Voluntarii au organizat chiar şi o farmacie improvizată, cu medicamente donate, care nu necesită reţetă. Autorităţile însă le ar fi explicat că încalcă regulile pentru că nu pot da tratamente la întâmplare. "Au fost strânse, blocate. Că nu e aprobat de nu ştiu ce autoritate publică, că nu avem voie să dăm medicamente", a declarat Irina Drăgoi, voluntar.

Un american de 84 de ani, fost parademic, a venit să dea o mână de ajutor

Timp de aproximativ două zile, farmacia de aici a fost lăsată fără medicamente. Astăzi a început să funcţioneze din nou, însă voluntarii se bazează exclusiv pe donaţii pentru a îi putea ajuta pe oameni. Printre voluntari sunt si doctori. Vladyslav este medic de urgenţă. A crescut în Ucraina, iar atunci când a început invazia lucra în Italia. Acum câteva zile a decis să vină în România, ca voluntar. "Cei mai mulţi oameni au nevoie de medicamente pentru durere în gât, pentru tuse... şi nu am avut să le dau. Am putut doar să îi consult şi să le spun: 'Aveţi nevoie de medicamente dar eu nu le am'", a declarat Vladyslav Lysachenko, medic de urgenţă, voluntar.

La cei 84 de ani ai săi, John a venit tocmai din Alaska doar pentru a da o mână de ajutor refugiaţilor. Si a luat bilet doar dus. "Am vrut să merg la graniţă şi mi-au spus că sunt prea bătrân. Lucrez pe partea medicală. Sunt paramedic. Am ales să vin aici pentru că aici oamenii au nevoie de oameni să îi ajute. Sunt un cetăţean al lumii", a declarat John Spitzberg, voluntar. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că nu au cerut niciunui voluntar să plece, ba chiar au nevoie de orice mână de ajutor. Anunţă, că de mâine, in gara va ajunge un echipaj de urgenţă care va avea permanent medic şi medicamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Refugiaţii, motiv de scandal între voluntari şi autorităţi. Un american în vârstă de 84 de ani a venit să dea o mână de ajutor: "Mi-au zis că sunt prea bătrân"