Antena Meniu Search
x

Reguli tot mai stricte pentru transportul cărnii de porc. Pesta porcină face ravagii

A început bătălia pentru pomana porcului. Pesta porcină face ravagii, iar controalele şi regulile privind transportul cărnii de porc sunt tot mai aspre. Să cumperi şi să aduci porcul tăiat de la ţară a devenit o adevărată aventură. Pe de altă parte, medicii veterinari se declară depăşiţi: metodele prin care crescătorii şi cumpărătorii ocolesc legea sunt nesfârşite. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 21.11.2022, 20:19

Vezi și

În orice sat ai merge, cei care cresc porci pentru vânzare sunt uşor de găsit. Kilogramul de carne de porc costă între 10 şi 16 lei, în viu. Vânzarea nu este permisă, însă, dacă crescătorul nu este autorizat. Cu alte cuvinte, porcul crescut în ogradă este destinat exclusiv consumului în familie.

Legea este ocolită cel mai uşor prin tranzacţiile online. Autorităţile sanitar-veterinare se declară neputincioase. Oamenii nu înţeleg că pot răspândi boala cu uşurinţă. 

"E foarte greu. Nu putem. Deci trebuie să spunem clar. Nu putem să facem faţă", a declarat medicul veterinar Costică Retea.

Înainte de tăierea porcului, trebuie să anunţăm veterinarul

Pe acelaşi subiect

Legea ne permite să aducem acasă porcul crescut de bunici, în anumite condiţii: înainte de sacrificare, anunţăm medicul veterinar şi îi cerem să facă analize. În baza rezultatelor, medicul ne va elibera documentele necesare transportului în siguranţă.

"Dacă nu (respectăm condiţiile), fiecare riscă pe pielea lui. Riscăm să ducem boala mai departe. Ne place, nu ne place, principalul vector de diseminare a bolii este omul", a adăugat Retea. 

O altă cale sigură, prin care nu riscăm amenzi sau să ne fie confiscată carnea pentru care nu avem documente emise de veterinar, este să o transportăm deja preparată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Reguli tot mai stricte pentru transportul cărnii de porc. Pesta porcină face ravagii