Antena Meniu Search
x

Video Preţurile la peşte, şi cu 50% mai mari faţă de anul trecut. Cum am ajuns pe ultimele locuri la consumul de peşte în Uniunea Europeană

Peştele, parte esenţială a unei alimentanţii sănătoase şi echilibrate, a ajuns să fie văzut ca un lux de cei mai mulţi români. Preţurile ar fi de vină, care au crescut şi cu 50% faţă de anul trecut. De aceiaşi bani, clienţii preferă să cumpere pui sau porc, mult mai ieftin. Nu este de mirare că suntem aproape ultimii la consumul de peşte în Uniunea Europeană. 

de Florina Ilicea

la 06.11.2022, 13:34

Vezi și

Preţurile au crescut semnificativ de anul trecut, spun clienţii din Piaţa Obor din Capitală.

Discuţie reporter - client:

Sigur că sunt ridicate, faţă de perioada anterioară.

Cam cu cât au crescut? Mai bine de 100%

Pe acelaşi subiect

Vreau să cumpăr caras şi crap.

Cam cât plăteaţi pe un caras anul trecut?

Era 17 lei, era kilogramul, 16 lei. Acum e 25, 28.

Client: Pentru că e preţul mare peştele nu se vinde, se vinde ăla mic, că are preţul mic. Nu toată lumea are bani. 

Sabina Atodiresei, specialist marketing: Peştele s-a scumpit, de la caras ştiu deja că s-a scumpit cu vreo doi, trei lei pe kilogram. Acum depinde, că sunt producători care au pus şi mai mult chiar. 

Pentru cei cu dare de mână, care doresc să se bucure de calitate premium şi specii mai rare de peşti, există şi conceptul de piaţă de lux, îmbinată cu restaurant. Produsele provin exclusiv din import şi ajung şi la 200 de lei pe kilogram.

Livia Ciocan, responsabil restaurant: Dentexul, scorpia, dorada sălbatică, limbă de mare. Preţurile au crescut cu aproximativ 10%, mai ales din cauza transportului.

Costurile de transport modifică preţurile şi pe plan intern. 

Filip Mastica, producător: Ar veni undeva la 120 de lei kilogramul de calcan aici în Bucureşti. La noi, în Delta Dunării, sunt preţurile mai mici, dar încarcă, descarcă, îmbarcă, du maşina, adică sunt foarte multe costuri care intervin. De-asta preţul creşte în Bucureşti.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm.

Ultimele date arată că, în România, consumul anual de peşte este de 120.000 de tone, dar producţia este de şase ori mai mică. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: La această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 - 60.000 de tone de peşte.

Doar 30% din peştele pe care îl găsim pe piaţă este de producţie proprie, în timp ce restul de 70% provine din import. Un român consumă, într-un an, şapte kilograme de peşte. Media Uniunii Europene este de peste 22 de kilograme pe locuitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Preţurile la peşte, şi cu 50% mai mari faţă de anul trecut. Cum am ajuns pe ultimele locuri la consumul de peşte în Uniunea Europeană