Antena Meniu Search
x

Video Resuscitare până la epuizare. Un medic și un instructor de fitness le-au arătat clujenilor ce înseamnă 10 minute de masaj cardiac

O competiție inedită a avut loc, ieri, la Cluj, direct în stradă, între un medic și un instructor de fitness. Resuscitare până la epuizare s-a numit concursul. A fost de fapt un semnal de alarmă. În România, 8 din 10 persoane nu ştiu să ofere primul ajutor unei persoane aflate în pericol.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.06.2021, 10:01

Vezi și

Evenimentul a avut loc în Piața Unirii și a fost o ocazie excelentă pentru oricine a dorit să învețe noţiunile de bază despre resuscitarea cardio-pulmonară.

DR. Paul Oargă, Academia de Prim Ajutor: ”Dacă toată lumea ar şti să facă primul ajutor, toată lumea ar şti să facă masaj cardiac, atunci s-ar slava vieţi zilnic”.

Marian Alexandru, antrenor fitness: ”Eu sunt antrenor personal şi, cel puţin teoretic, ar trebui să am o condiţie fizică mai bună”.

Masajul cardiac: Medic vs. antrenor de fitness

Pe acelaşi subiect

Dar efectuarea unui masaj cardiac corect este o operaţiune epuizantă, chiar şi pentru cineva cu o condiţie fizică bună. După doar 10 minute de masaj cardiac, cel care a rămas primul fără puteri a fost chiar antrenorul de fitness.

Marian Alexandru, antrenor fitness: ”A fost mult mai greu decat credeam, foarte solicitant. Când am auzit ca la 2 minute trebuie schimbate persoanele ca să se mențină eficiența, cumva avea sens”.

Acum totul a fost o joacă, dar oricând situaţia se poate transforma într-una reală. Puţină lume ştie ce este de făcut în astfel de momente.

Femeie: ”Probabil îl scuturi, dai așa niste palme și îi dai apa și poate se trezeste”.

Importanța efectuării unui masaj cardiac corect 

Este modul în care majoritatea românilor ştiu să acorde primul ajutor unui semen de-al lor căzut pe stradă. Din păcate însă, în cazul unui stop cardio-respirator, fără începerea masajului cardiac imediat, şansele de supravieţuire scad cu 10% în fiecare minut.

DR. Mihai Oprea, Academia de Prim-Ajutor: ”În unele situaţii nu este suficient să sunăm la 112, nu este suficient să aşteptăm să vină ambulanţa, trebuie să intervenim”.

Tânără: ”Poate la scoala trebuie să învătăm, nu e ceva greu, 2 ore in care înveți chestia asta”.

Cei care vor să înveţe să acorde prim-ajutor o pot face duminica viitoare, începând cu orele 15.00, în Parcul Central din oraş, unde cei doi medici şi colegi de-ai lor vor ţine cursuri gratuite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Resuscitare până la epuizare. Un medic și un instructor de fitness le-au arătat clujenilor ce înseamnă 10 minute de masaj cardiac