Antena Meniu Search
x

Traficanți de persoane, prinși când încercau să treacă frontiera cu Bulgaria. Au mințit în declarația arătată la vamă

Procurorii DIICOT Craiova au destructurat o reţea care efectua trafic de migranţi în formă continuată la frontiera dintre Bulgaria şi România, cu destinaţia finală Germania.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.04.2020, 14:05

Traficanți de persoane, prinși când încercau să treacă frontiera cu Bulgaria - Facebook/MApN
  • Rețeaua era formată din români și bulgari
  • Vizați erau cetățenii străini care voiau să ajungă în Germania

O rețea de traficanți de migranți, formată din români și bulgari, care acționa la frontiera dintre Bulgaria şi România, a fost destructurată de procurorii DIICOT Craiova.

Traficanții transportau și călăuzeau cetățeni străini care voiau să ajungă în Germania, grupul infracțional fiind coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar.

”La data de 13.04.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților I.V., M.I.F., C.A.F., M.F și F.C.C., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi în formă continuată, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în formă continuată și fals în declarații, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada iunie 2019 – 12 aprilie 2020, pe raza mai multor județe din țară, a acționat o grupare infracțională organizată, constituită din cetățeni români și bulgari, în scopul preluării de pe teritoriul Bulgariei a unor cetăţeni străini, pe care ulterior i-ar fi transportat şi călăuzit, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu destinaţie finală Germania.

Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar, aceștia instruindu-i pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție (implicați în activități de transferare, îndrumare, călăuzire, transportare migranți), cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării.

Cum acționau traficanții?

Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite (momentul în care acționau, sumele de bani dobândite din activitatea infracțională și împărțirea acestora între membrii grupării, stabileau locațiile în care erau adăpostiți migranții sau în care aveau loc transferurile de migranți, traseul de transportare a acestora, țineau permanent legătura telefonic – utilizând cartele, telefoane destinate exclusiv activității ilicite – în activitatea de coordonare a membrilor cu funcții de execuție).

Concret, pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze, iar în timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea.

Traficanții au mințit în declarația arătată la vamă

La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților, ocazie cu care, pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, în remorca căruia au fost identificaţi 2 cetăţeni turci.

La solicitarea lucrătorilor de poliție, inculpații M.F. și F.C.C. au prezentat declarații în care susțineau (bifat punctul 4), neconform realității, drept motiv justificat al deplasării lor, îngrijirea unui minor, toate acestea în scopul de a produce consecințe juridice (exercitarea dreptului de a se deplasa pentru motive justificate, în condițiile instituirii stării de urgență generate de COVID-19).

La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat 4 percheziţii domiciliare, pe raza localităţilor Calafat şi Timişoara, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

În cursul zilei de astăzi, cei cinci inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, a poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Mehedinţi şi Timişoara, a Serviciului Rutier Timiş, precum şi a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, mai precizează comunicatul DIICOT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Traficanți de persoane, prinși când încercau să treacă frontiera cu Bulgaria. Au mințit în declarația arătată la vamă