Antena Meniu Search
x

"Revolta curvelor", biografia-manifest a Ameliei Ţigănuş. Cum a reuşit o gălăţeancă, vândută pentru 300 de euro în Spania, să inspire lupta împotriva exploatării sexuale

Avem o recomandare de lectură, una cu un subiect sensibil, dar mai ales educativ: exploatarea sexuală, consecinţele ei şi mai ales un îndemn la o luptă susţinută împotriva fenomenului. Este o carte-manifest aparută în Spania şi scrisă de o româncă: Amelia Ţigănuş, o tânără din Galaţi, care a fost obligată să se prostitueze la o vârstă fragedă după ce a fost vândută pentru 300 de euro unei reţele de proxeneţi din Spania. 

de Redactia Observator

la 02.06.2022, 14:11

Amelia Ţigănuş a devenit o figură importantă pentru mişcarea feministă din Spania. A scris o carte care a fost lansată anul trecut în limba spaniolă. O carte care a făcut vâlvă, cu apariţii în presa scrisă şi TV, care acum a fost tradusă şi este disponibilă şi în Romania.

Stejărel Olaru, istoric: Am remarcat această cartă odată ce ea a fost publicată în Spania şi presa spaniolă şi internaţională şi-a îndreptat atenţia asupra ei, inclusiv Observator a scris despre ea. Mi s-a părut extrem de necesar ca şi publicul din România să o cunoască. Autoarea este o tânără care nu a trăit uşor, dimpotrivă, încă din adolescenţă a fost abuzată atât în familie, cât şi în societate şi a ajuns în acel context să practice prostituţia până când a avut puterea să se scuture de acest lucru, dovedind că este o câştigătoare. 

Cartea este un strigăt al autoarei, dar nu doar al ei, ci al tuturor fetelor care au fost în aceeaşi situaţie. Volumul este, aşa cum spuneam, un manifest pe care, citindu-l, vom înţelege atât dificila viaţă pe care a dus-o ca prostituată, cât şi demersurile pentru a schimba atât viaţa ei, cât şi a tuturor fetelor pe care le-a cunoscut.

Liliana Popescu, activist drepturile femeilor: Cartea poate să fie considerată politică pentru că vorbeşte despre traficul de femei în lume şi cum statele bogate şi puternice profită de pe urma statelor mai puţin bogate şi care se află în situaţii de vulnerabilitate. Tema este deosebit de importantă nu numai pentru mesaj, dar şi pentru informaţiile pe care le dă inclusiv tinerilor, mamelor, familiilor care îşi cresc copiii şi care acum au copii adolescenţi care poate sunt derutaţi de valorile acestea ale consumerismului.

Pe acelaşi subiect

Amelia Ţigănuş, o fată din Galaţi, vândută pentru 300 de euro unui "peşte" în Spania

Amelia Ţigănuş a scăpat de abuzuri în România şi a lucrat ca prostituată în peste 40 de bordeluri din Spania. Acum a devenit activistă şi tocmai a publicat o carte despre experienţele traumatizante prin care a trecut.

Amelia Ţigănuş s-a născut în 1984 în Galaţi. A scăpat de o copilărie în care a fost abuzată şi a petrecut mai mulţi ani ca prostituată în Spania, însă în prezent este scriitoare şi activistă. Cartea ei, "La revuelta de la putas" (Revolta curvelor), este "o mărturie de neclintit a relelor tratamente la care a fost supusă, o lecţie, un strigăt şi o rană pe tipar", scrie El Pais.

Conform sursei citate, Ţigănuş poate oferi cu uşurinţă o analiză clară socioeconomică a traficului de femei, pe baza experienţei personale. Femeia a povestit într-un interviu pentru El Pais că a fost vândută pentru 300 de euro. Odată intrată în lumea prostituţiei s-a simţit ca o femeie moartă, prinsă într-o închisoare cu gratii invizibile. 

"Singura modalitate de a scăpa era să mergi înainte. Violenţa sexuală nu afectează doar persoanele sărace. Nevoile mele erau acoperite. (...) Da, mă chinui cu dorinţa de a o ierta şi ca ea să mă ierte pe mine. Cu siguranţă sunt duală. Nu am vrut să dau vina pe mama mea pentru tot, dar nici nu am vrut să o exonerez de vină. Şi nici nu vreau să fiu eu o mamă, pentru că îmi e frică să nu o dau în bară", a declarat Amelia Ţigănuş, care a menţionat într-o declaraţie pentru Observator că nu mama ei a fost cea care a vândut-o.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » "Revolta curvelor", biografia-manifest a Ameliei Ţigănuş. Cum a reuşit o gălăţeancă, vândută pentru 300 de euro în Spania, să inspire lupta împotriva exploatării sexuale