Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românca Elena Pagu, campioană mondială şi europeană la marş la vârsta de 91 de ani

A început să alerge la vârsta la care cei mai mulţi se gândesc la o viaţă cât mai tihnită. Mai exact, când a ieşit la pensie. Acum are 91 de ani şi este campioană mondială şi europeană la marş. Românca Elena Pagu reuşeşte să răstoarne orice idee preconcepută despre vârsta a treia.

de Redactia Observator

la 15.07.2018 , 23:34

A început să alerge la vârsta la care cei mai mulţi se gândesc la o viaţă cât mai tihnită. Mai exact, când a ieşit la pensie. Acum are 91 de ani şi este campioană mondială şi europeană la marş. Românca Elena Pagu reuşeşte să răstoarne orice idee preconcepută despre vârsta a treia. Şi mai ales despre limite. Are mai nou succes şi în mediul online, alături de unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri. Acolo le spune şi altora filosofia ei de viaţă: "Inima nu face riduri".

În urmă cu treizeci de ani nici nu visa că i s-ar putea întâmpla aşa ceva. Tocmai ieşea la pensie, după o viaţă în care a muncit ca asistentă de ocrotire. Doar că liniştea nu-i făcea deloc bine.

ELENA PAGU, atletă:

Vezi și

Eram căsătorită, nu aveam copii, o casă destul de modestă şi am început să stau, nu mai aveam activitate. 

Aşa a început să alerge din plictiseală. Avea un oarecare antrenament din adolescenţă, după cum îşi aminteşte acum zâmbind. Şapte kilometri mergea pe jos în fiecare zi până la liceu. 

ELENA PAGU, atletă:

Deci era un marş de 14km cu pauza cât stăteam la şcoală. Fiecare drum pe care îl faceam avea farmecul lui. Iarna era zăpadă eu făceam cărare, eram singură pe drum.

La 60 de ani, Elena a început să se antreneze zilnic. Din ce în ce mai mult. La 65 câştiga prima medalie. Acum are peste 20 aşezate la vedere în raftul din hol. 

ELENA PAGU, atletă:

Am constatat că nu m-am mai îngrăşat, că nu mă doare nimic şi că am un punct de reper în timp.

De multe ori, ca să ajungă la concursurile din străinătate și-a plătit singură deplasările, din pensia de 2.000 de lei. Iar când nu aleargă pe pistă sau în parcuri aleargă... după sponsori. 

ELENA PAGU, atletă:

Auzi de un concurs, îţi doreşti să te duci acolo. Eu trăiesc ca un om activ care face mişcare, are un punct de reper în timp şi vede lumea şi reprezintă ţara.

A participat deja la zeci de concursuri. De 13 ori a reuşit să iasă pe locul întâi şi are şapte titluri de campioană mondială într-una dintre cele mai tehnice probe ale atletismului: marşul.

ELENA PAGU, atletă:

Văd pe cineva, de nu ştiu unde, din Patagonia şi zic ia să văd nu pot să o întrec, ia să încerc şi o întrec şi mă urc pe primul podium al lumii, pe locul 1. Îţi vine să zbori când auzi că imnul ţării că ţi-l cântă ţie, că te înfăşori cu steagul, că din Pagu Elena te numeşti România.

Acum are nu una ci două provocări. Tocmai a lansat un proiect online împreună cu unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri de la noi. Iar în septembrie, intră din nou în competiţie. Merge la Malaga, la campionatul mondial pe pistă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Românca Elena Pagu, campioană mondială şi europeană la marş la vârsta de 91 de ani