Meniu
Search
x

Românii care nu respectă izolarea la domiciliu riscă până la 15 ani de închisoare

Staţi acasă! De mâine, vă bat la uşă jandarmii să verifice cine respectă carantina şi cine nu. Dacă nu eşti găsit, te alegi cu dosar pernal. Dacă cineva moare din cauza COVID 19 sau a fost infectat pentru că ai minţit sau omis informaţii, poţi face până la 15 ani de închisoare.

De Corina Matlinschi la 19.03.2020, 22:00
Vezi și
  • Românii care nu respectă izolarea la domiciliu riscă până la 15 ani de închisoare
  • Pedeapsa va fi dată în funcție de numărul de persoane îmbolnăvite

Staţi acasă! De mâine, vă bat la uşă jandarmii să verifice cine respectă carantina şi cine nu. Dacă nu eşti găsit, te alegi cu dosar pernal. Dacă cineva moare din cauza COVID 19 sau a fost infectat pentru că ai minţit sau omis informaţii, poţi face până la 15 ani de închisoare. 33 de mii de oameni sunt izolaţi la domiciliu în acest moment.

Ludovic Orban, premierul României: Vom lua măsuri oricât de dure pentru pedepsirea celor care nu respectă deciziile și regulile stabilite.

Fără excepții. Oricine încalcă măsurile impuse de autorități riscă amenzi și pedepse mai mari.

Printre ei, și cei care omit sa spună unde au călătorit, chiar dacă nu se află pe lista zonelor cu risc ridicat.

Cel mai cunoscut caz este al fostului polițist internat la Gerota. Nu le-a spus medicilor că s-a întors din Israel şi a îmbolnăvit aproximativ 50 de persoane.

Cristi Ene, avocat: În momentul în care dai o declaraţie menţionezi doar aspectele solicitate în formularul respectiv. Şi anume, dau exemplu, dacă în formular se află întrebarea "aţi circulat în Italia şi Spania?" dumneavastră răspundeţi la cele două întrebări, însă omiteţi să spuneţi că aţi venit din Germania unde era pandemie şi acolo fapt ce determină încadrarea în omisiunea de a declara.

Nici măsura izolării nu a fost înțeleasă de toți românii care s-au intors în țară. Şase tineri din Gorj au fost amendați după ce au părăsit locuința. Unul dintre ei, pentru cumpărături.

"Am ieșit afară să-mi iau mâncare na e și normal, nu? Nu o să vină familia să îmi aducă mâncare mie că vezi Doamne trebuie să stau la izolare".

Un tânăr din Ploiești s-a ales cu dosar penal după ce s-a întors din Italia şi, în loc să stea acasă, a fost văzut de vecini în timp ce se plimba prin oraș.

"Am venit dintr-o țară străină, am venit din Italia cu masina. Am plecat cu avionul, mi-a pus testul ăla, m-am întors, am luat mașina și m-am întors. Ce am făcut, am omorât pe cineva? Am făcut un live pe Facebook ca nu e nici un control. Am intrat prin Nădlac, nu m-a întrebat nimeni nimic".

În Capitală, o mamă a reclamat că fiica și iubitul ei s-au întors din Franța și nu au stat izolați. Amândoi au acum dosar penal.

Anchetat este și bărbatul întors din Israel, confirmat cu COVID 19, care i-a desconsiderat chiar pe medicii care îl tratau.

După ce informațiile au apărut în presă, procurorii au deschis o anchetă penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul, internat în continuare la Spitalul Victor Babeș, riscă acum amendă sau chiar închisoare de până la doi ani dacă se dovedește că i-a infectat pe medicii care îl tratau după ce și-ar fi dat masca jos și a tușit, intenționat, spre ei, de mai multe ori.

Dacă până acum pedepsele erau cuprinse între șase luni și doi ani de închisoare, acum riscă până la trei ani de închisoare.

Pedeapsa crește până la șapte ani, dacă infectează pe altcineva.

Iar dacă persoana infectată moare, atunci pedeapsa este și mai aspră.

Cristi Ene, avocat: Se vorbește şi de acuzaţia de punere în pericol a vieţii, cu pedeapsa de la 7 la 15 ani. Dacă se dovedeşte că din cauza comportamentului iresponsabil şi intenţional al persoanei respective acel comportament a dus la moartea mai multor persoane.

Până acum, polițiștii au deschis zeci de dosare penale.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: Colegii mei au deschis 85 de dosare penale la nivel național pentru zădărnicirea combaterii bolii. Au pus în pericol și alte persoane cu care au intrat în contact. Aceste noi prevederi sunt descurajatoare.

Noile pedepse nu se aplică retroactiv, ci pentru dosarele deschise la 24 de ore de la publicarea noilor reglementări în Monitorul Oficial.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Românii care nu respectă izolarea la domiciliu riscă până la 15 ani de închisoare